SKŁADNIKI
woda, mąka ŻYTNIA pełnoziarnista* (20 %), białko pszenne*, siemię lniane*, grys SOJOWY* (10 %), mąka sojowa* (4 %), ocet jabłowy*, słonecznik*, otręby pszenne*, błonnik jabłkowy*, sól morska, drożdże* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Chleb żytni z grysem SOJOWYm. Zawiera 55 % mniej węglowodanów, w porównaniu z podobnymi chlebami.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość białka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1073 kJ / 257 kcal
Tłuszcz: 10 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g
Węglowodany: 16 g
w tym cukry: 1,4 g
Błonnik: 10 g
Białko: 21 g
Sól: 0,8 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać MLEKO łącznie z (LAKTOZĄ), ORZECHY, SEZAM.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w zamkniętym opakowaniu.
Jeszcze niedawno, pieczywo było traktowane wyłącznie jako źródło węglowodanów. Dzisiaj, to wcale nie jest takie oczywiste!
Chleb proteinowy Smaakt to pieczywo o wysokiej zawartości białka - 21 gramów protein na 100 gramów wypieku. Dla porównania - chleb pszenny dostarcza tylko 9 gramów białka. Za tak wysoki poziom protein odpowiada grys sojowy oraz dodatek ekologicznego białka pszennego.
Chleb przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w zamkniętym opakowaniu.
Proteinowe pieczywo może się pochwalić także wyjątkowym bogactwem błonnika. W 100 gramach pieczywa zawiera się aż 10 gramów błonnika - w zwykłym chlebie pszennym są to niespełna 3 gramy.
Zawartość węglowodanów w chlebie proteinowym Smaakt jest o 55% niższa, niż w standardowych bochenkach. Są to głównie węglowodany złożone - dostarczające energii przez długi czas.
Chleb proteinowy BIO Smaakt to pieczywo wyjątkowo sycące, o niskim indeksie glikemicznym.
Spożywanie go nie powoduje gwałtownych skoków cukru, więc chętnie sięgają po nie diabetycy, osoby z insulinoopornością, oraz mające problemy z nadmiernym apetytem na diecie odchudzającej.
Odchudzanie nie jest jedyną okazją, by sięgnąć po proteinowe pieczywo. Ten typ chleba chętnie wybierają sportowcy, pracujący fizycznie i prowadzący intensywny tryb życia.
Każda osoba aktywna fizycznie ma zwiększone zapotrzebowanie na białko - chleb proteinowy pomaga je wypełnić.
Proteinowy chleb BIO Smaakt jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. Możesz go traktować jako pełnoprawne źródło białka na diecie bezmięsnej.
Takie pieczywo szczególnie warto spożywać na kolację. Przed snem należy ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych obecnych w białym chlebie. Wymieniając go na chleb białkowy Smaakt, ułatwisz sobie zasypianie.
Kanapki na chlebie proteinowym to bardzo dobra opcja także po treningu, na posiłek do szkoły i do pracy. Wysoka zawartość białka i błonnika powstrzyma chęć podjadania na wiele godzin.
Charakterystyczny smak pełnoziarnistego pieczywa doskonale zgrywa się z twarogiem, rybami, wędlinami, a także słodką konfiturą czy miodem.
Postaw na proteinowy chleb BIO Smaakt - z nim każda kanapka będzie wartościowym, sycącym posiłkiem!