Kto nie lubi od czasu do czasu wrzucić na ząb czegoś słodkiego? Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez cukru! Niekoniecznie jednak musi to być biały cukier, powszechnie uważany za niezdrowy. Na szczęście, na popularności zyskuje cukier BIO w wielu smakowitych wersjach. W przyrodzie istnieją różne substancje słodzące - naturalny cukier może być zdrowy, a nawet nie mieć kalorii!
W ofercie znajdziesz cukier ekologiczny o rozmaitych kolorach, konsystencjach, pochodzeniu, walorach prozdrowotnych, odpowiedni dla osób na dietach… Nic, tylko wybierać i słodko żyć, bez obaw o wagę!
Najpopularniejszy naturalny cukier uznawany za zdrowy zamiennik to cukier trzcinowy - nierafinowany, pozyskiwany z trzciny cukrowej. Przybiera kolor złoty, lekko brązowy.
Jego kaloryczność jest bardzo podobna, co zwykłego cukru. W przeciwieństwie jednak do cukru białego, w cukrze trzcinowym znajdziesz minerały. Ma również nieco inny, bogatszy smak, przypominający karmel. Doskonale dopełnia desery.
Innym zdrowszym zamiennikiem białego cukru jest cukier kokosowy. Ten cukier naturalny pochodzi z soku z pąków kwiatowych palmy. Zawiera antyoksydanty, minerały, witaminy oraz ma niższy indeks glikemiczny niż klasyczny cukier. Jego wartość kaloryczna także jest nieco niższa.
Mocno ograniczasz kalorie w codziennej diecie? W takim wypadku, dobrym rozwiązaniem będzie ksylitol - cukier brzozowy. Ma o 40% niższą kaloryczność. Jest produktem naturalnym, niemającym nic wspólnego z chemicznymi słodzikami.
Oferta obejmuje cukry bezglutenowe. W procesie produkcji nie doszło do zanieczyszczenia ich białkiem pszennym, toteż jest całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią, alergią i nietolerancją.
Tak! Naturalny cukier może nie mieć żadnych kalorii i równocześnie bardzo dobre właściwości słodzące. Takim cukrem jest erytrol i stewia.
Nie myl ich ze sztucznymi słodzikami. To doskonale przebadane substancje słodzące pochodzenia roślinnego, poddane nieszkodliwym dla zdrowia procesom przetwórczym.
Erytrol to zdrowa alternatywa białego cukru . Produkuje się go w procesie fermentacji glukozy, przy użyciu drożdży. Jest w 60-80% tak słodki, jak zwykły cukier, wygląda identycznie, a organizm nie trawi go, więc i nie pobiera żadnych kalorii. Jego zastosowanie jest dokładnie takie samo - wypieki, desery, słodzenie herbaty, posypywanie pierogów i naleśników… Wsyp go do cukierniczki, a goście nie zauważą różnicy!
Czym natomiast jest stewia? Ten cukier naturalny pochodzi z liści rośliny o tej samej nazwie. Stewia jest słodsza od zwykłego cukru, ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i zerowy IG. Podobnie jak erytrytol, stewia jest zaliczana do zdrowych, całkowicie bezpiecznych substancji słodzących naturalnego pochodzenia.
Naturalny cukier znajdziesz także w różnorodnych syropach. Syrop z agawy, daktyli, jęczmienny, ryżowy czy buraczany, to doskonały dodatek do słodkich śniadań oraz deserów. Poza cukrową energią, syropy dostarczają witamin i minerałów. Dopełniają każde słodkie danie - potraktuj syropy jako zdrowy zamiennik czekolady do smarowania!
Każdy syrop ma swój wyjątkowy smak. Nie pozostaje nic innego, niż samodzielna degustacja - dobrze trafiłeś!
Ciekawą alternatywa jest także melasa - cukier BIO, będący produktem ubocznym wytwarzania cukru krystalicznego. To gęsty syrop, słodszy od zwykłego cukru. Melasa jest skarbnicą witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych i minerałów.
Mimo, że zarówno melasa jak i syropy to produkty dostarczające kalorii, bez wątpienia to zdrowe kalorie. BIO cukier tego typu nadaje się dla każdego, komu nie zależy na zmniejszeniu kaloryczności diety, a jedynie na jej prozdrowotności.
Wszystkie proponowane cukry to substancje doskonale przebadane, od lat stosowane w zdrowych dietach. Pochodzą z ekologicznych plantacji, co czyni je bezpiecznymi zamiennikami masowo produkowanego cukru białego. Skosztuj słodkiej oferty Ekochatki!