Soczewica czerwona jest rośliną strączkową z rodziny bobowatych. Choć nie należy do szczególnie popularnych produktów w naszej kuchni, to z wielu powodów nie powinniśmy z niej rezygnować. Odpowiednio przyrządzona będzie nie tylko smaczną, ale i bardzo wartościową pozycją w domowym menu. Soczewicą czerwoną w szczególny sposób powinny zainteresować się osoby na diecie, a także kobiety w ciąży. Co zawierają te niepozorne ziarenka i jak właściwie się z nimi obchodzić?
Soczewica należy do produktów niskokalorycznych. Sto gramów ugotowanych ziaren to tylko 120 kcal. Poza tym, soczewica stanowi prawdziwe bogactwo witamin, zwłaszcza tych z grupy B, czyli B1, B2, PP, B5, B6 oraz B9. Obok nich roślina dostarcza także witaminy K i minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk, potas, mangan i miedź. Ponieważ ma w swoim składzie niewielkie ilości sodu, zalecana jest osobom z nadciśnieniem oraz chorobami serca. Ze względu na dużą zawartość błonnika i kwasu foliowego powinny sięgać po nią kobiety ciężarne. Soczewica czerwona charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu jest odpowiednia dla diabetyków.
Soczewica czerwona jest produktem lekkostrawnym, niskokalorycznym, a jednocześnie bardzo pożywnym, gdyż dostarcza organizmowi doskonałej jakości białka. Z tego powodu nie powinno zabraknąć jej w szczególności w jadłospisie wegan i wegetarian. Zawarte w soczewicy czerwonej składniki mineralne, witaminy i błonnik oddziałują pozytywnie na funkcjonowanie wielu układów organizmu. Regularne spożywanie tej rośliny strączkowej pozwala obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, obniżyć ciśnienie, a także poprawić perystaltykę jelit. Lepiej funkcjonujący układ trawienny pozwoli z kolei na podniesienie ogólnego samopoczucia. Dodatkowym atutem sięgania po czerwoną soczewicę będzie także zmniejszenie uczucia głodu, a tym samym uniknięcie podjadania. Wszystkie te właściwości sprawiają, że produkt ten polecany jest zwłaszcza osobom z cukrzycą, nadwagą, anemią, w ciąży i planującym ciążę, zestresowanym, na diecie oraz aktywnym (sportowcom).
Soczewica czerwona to produkt stosunkowo tani, dobrze dostępny i łatwy w przygotowaniu. Wiele osób zastanawia się jednak, jak ugotować soczewicę czerwoną, aby miała ona odpowiednią konsystencję i zachowała swoje wartości odżywcze. Pierwszym etapem powinno być jej dokładne wypłukanie. Ponieważ ziarna gotują się bardzo szybko, należy uważać, by nie uległy nadmiernemu rozgotowaniu. Wystarczy już 10 - 15 minut, aby nadawały się do spożycia i zachowały sypkość. Soczewicę gotujemy w proporcji 1:2, czyli jedną szklankę ziaren na dwie szklanki wody. Jeśli gotująca się woda zostanie posolona, soczewica będzie nieco twardsza, dlatego sól dodajemy pod koniec gotowania. W przypadku rozgotowania ziaren warto wykorzystać je w formie puree lub kremu.
Soczewica czerwona jest najdrobniejszą i najdelikatniejszą w smaku odmianą soczewicy. Ma delikatnie słodki smak, który świetnie odnajduje się w zupach, pastach, kremach, sosach i puree. Poza tym czerwona soczewica często trafia także do gulaszów i różnego typu farszów. Jest niezastąpiona w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, gdyż można przyrządzić z niej wyśmienite burgery, pasztety oraz pierogi. Soczewicę dodamy także do sałatek oraz dań mięsnych. Ze zmielonych ziaren możemy przygotować również mąkę, którą wykorzystamy do upieczenia pysznego, zdrowego brownie.
SOCZEWICA CZERWONA | SOCZEWICA CZARNA | SOCZEWICA ZIELONA | ZOBACZ WSZYSTKIE |