Ekologiczna kombucha na bazie czarnej herbaty.
Kombucha to inaczej grzyb herbaciany (lub grzybek japoński, tybetańśki) - kolonia bakterii, na bazie której przygotowuje się napój z herbaty.
Dodanie kombuchy do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy. Jego właściwości lecznice są wykorzystywane w medycynie naturalnej od ponad dwóch tysięcy lat, gdzie kombucha uznawana jest za grzybek długowieczności.
WŁAŚCIWOŚCI
Kombucha zawiera liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne: cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź. Napój z kombuchy wpływa na regulację metabolizmu, kwasowość organizmu i oczyszczanie krwi, wspomaga odchudzanie. Podnosi on poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienne. W związku z tym można go traktować jako naturalny suplement diety.
ZASTOSOWANIE
Kombucha nie powinna być stosowana przewlekle ani w zbyt dużej ilości (maksymalnie około 100ml dziennie). Przedawkowanie może powodować nudności, bóle głowy i wymioty.
Kombuchy nie powinny stosować także: dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, diabetycy, osoby chore na drożdżycę, osoby zmagające się z dolegliwościami jelitowymi, osoby z kamicą.