SKŁADNIKI
mąka z PSZENICY durum*, sól (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Orzo (znany również jako Risoni) to mały, wysuszony makaron kształtem przypominający ziarna ryżu. Według Włochów, ziarna wyglądają jak JĘCZMIEŃ. Z tego powodu produkt nazywa się Orzo, co oznacza JĘCZMIEŃ w języku włoskim. Na Sycylii, w miejscu pochodzenia Orzo, ludzie używają tego makaronu przede wszystkim jako dodatku do zup. Ale jest jeszcze wiele innych sposobów jego przygotowania, na przykład z sosem pomidorowym lub pesto, także jako pilaw z warzywami z grilla. Doskonale nadaje się do szybkiego risotto, zwanego orzotto.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę z solą. Wsypać makaron i gotować 7 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1519 kJ / 358 kcal
Tłuszcz: 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 75 g
w tym cukry: 3,3 g
Białko: 10,5 g
Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Makaron w kształcie ziarenek zboża? Tak - dokładnie to cechuje makaron orzo, zwany tez makaronem risoni.
Z uwagi na drobny kształt, makaron orzo La Bio Idea należy gotować krótko. Wystarczy 7 minut w garnku z osolonym wrzątkiem.
W języku włoskim, orzo znaczy dosłownie jęczmień - makaron zawdzięcza tę nazwę wyłącznie swojemu wyglądowi, nie pochodzeniu!
Proponowany na makaron orzo pochodzi od włoskiego producenta La Bio Idea, wywodzącego się z Sycylii. To jeden z liderów światowego rynku żywności ekologicznej.
Makaron posiada certyfikat BIO. To świadczy o w pełni naturalnym sposobie uprawiania zboża, oraz procesach przetwórczych nieuwzględniających sztucznych wspomagaczy.
Pszenica rosnąca na nieskażonych terenach, bez toksycznych nawozów, cechuje się doskonałymi walorami prozdrowotnymi.
Wyrazisty smak, aromat i kolor wynika wyłącznie z siły Matki Natury - żadnych barwników czy chemicznych dodatków!
Makaron orzo - cena wynosi około 4-5 złotych za 100 gramów suchego produktu.
Orzo - makaron tego typu powstaje z semoliny - mąki z pszenicy durum.
Pszenica durum to pszenica twarda, uprawiana od tysiącleci, znacznie starsza od współczesnej odmiany pszenicy. Zawiera więcej glutenu, a kolor łuski przywodzi na myśl bursztyn.
Pszenica durum jest bogatsza odżywczo od współczesnej pszenicy - efektu wielu genetycznych modyfikacji
Przyrządzony z niej makaron cechuje twardsza struktura. Dzięki temu trudno go rozgotować.
Semolinowy makaron orzo, w przeciwieństwie do pszennych drobnych makaronów, po wrzuceniu do garnka nie zamienia się w nieapetyczną papkę.
Makaron orzo najlepiej przyrządzać właśnie na bazie mąki z pszenicy durum. Semolina nie jest tak delikatna, jak zwykła mąka pszenna, co ułatwia nadawanie kluskom pożądanego kształtu - w tym przypadku bardzo drobnego, wymagającego precyzji.
W makaronie orzo z semoliny znajdziesz więcej witamin i minerałów, niż w pszennym. Ma także niższy indeks glikemiczny.
Jest polecany diabetykom, osobom z insulinoopornością, jak i odchudzającym się. Wybór właśnie tego rodzaju pszenicy makaronowej zwiększa ogólną sytość posiłku.
Dania makaronowe wcale nie muszą być tuczące - wystarczy, że wybierzesz odżywczą bazę!
Makaron ten najlepiej spisuje się w sałatkach, zupach i gulaszach. Dzięki drobnej formie, z powodzeniem zastąpi ryż.
Z makaronu orzo przyrządzisz także wyśmienite orzotto - makaronowy wariant risotto - oraz zapiekanki. Pasuje również do mięsnych klopsików.
Koniecznie skosztuj go w daniach kuchni greckiej - przede wszystkim warzywnej pilawie. Mimo iż ojczyzną makaronu jest Italia, typ orzo jest dzisiaj szczególnie popularny właśnie w Grecji.