SKŁADNIKI
pełnoziarnista
semolina z pszenicy durum*, woda (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Makaron pełnoziarnisty o wyjątkowym rustykalnym charakterze i intensywnym aromacie pszenicy Senatore Capelli. Pszenica ta jest uznawana za „najpiękniejszą pszenicę durum, jaką kiedykolwiek uprawiano”. Ze względu na wysoką zawartość białka była nazywana „mięsem dla ubogich”. Makaron ten jest niezwykle wszechstronny i idealny do sosów np. na bazie owoców morza.
Makaron Rustichella produkowany jest tradycyjnym rzemieślniczym sposobem tzn.
-Wolno suszony w temperaturze 45-50 st.C. dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze i smakowe, nie rozgotowuje się, ma niższy indeks glikemiczny.
-Wyciskany jest przez formy z brąz co zapewnia mu chropowatą powierzchnię i powoduje że sos nie spływa na dno talerza a pozostaje na jego powierzchni.
Czas gotowania: 11-13 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1456 kJ / 343
kcal
Tłuszcz: 1,95 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,55
g
Węglowodany: 70,80 g
w tym cukry: 3,8 g
Błonnik: 4,2
g
Białko: 12,5 g
Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od
bezpośredniego światła słonecznego i ciepła.