SKŁADNIKI
pełnoziarnista
semolina z pszenicy durum (odmiana Timilia)*, woda (*
certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Makaron wykonany z pszenicy Timilia pochodzącej ze starożytnej Grecji. Pszenica ta charakteryzuje się bogatym smakiem, niskim indeksem glikemicznym oraz lekkostrawnością. Prze Goethego nazywana „Wspaniałym darem od Ceres” (bogini urodzajów i rolnictwa).
Kształt Busiate to nazwa pochodząca od „Buso” igły używanej przez przędzarki we Włoszech . Makaron ten świetnie pasuje do sosów na bazie pomidorów oraz z rybami.
Makaron Rustichella produkowany jest tradycyjnym rzemieślniczym sposobem tzn.
-Wolno suszony w temperaturze 45-50 st.C. dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze i smakowe, nie rozgotowuje się, ma niższy indeks glikemiczny.
-Wyciskany jest przez formy z brąz co zapewnia mu chropowatą powierzchnię i powoduje że sos nie spływa na dno talerza a pozostaje na jego powierzchni.
Czas gotowania: 7-9 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1448 kJ / 346
kcal
Tłuszcz: 4,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9
g
Węglowodany: 66,7 g
w tym cukry: 3 g
Błonnik: 8,5
g
Białko: 13,5 g
Sól: 0,05 g
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Gotować 7-9 minut. Podawać z sosem rybnym lub
pomidorowym.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z
dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciepła.