Makaron to jeden z podstawowych składników wielu dań. Dostępny jest w kilkunastu rodzajach, kształtach i kolorach, dlatego zanim zdecydujemy się na zakup warto poznać podstawowe różnice oraz zastanowić się nad tym, który z nich jest zdrowszy. Najczęściej na sklepowych półkach możemy spotkać makaron jajeczny lub z pszenicy durum. Są to tradycyjne makarony wykonywane z pszenicy i jaj. Poza nimi można również znaleźć makarony bezglutenowe, które są świetną alternatywą dla osób z nietolerancją i alergią na gluten, ale i również dla osób dbających o formę. Do najpopularniejszych należą makarony ryżowe oraz sojowe.
Wbrew pozorom makaron sojowy nie powstaje z soi, a w jego składzie znajdziemy przede wszystkim skrobię, pozyskiwaną z fasoli mung, ziemniaków lub batatów. Przyjmuje on postać charakterystycznych długich i przeźroczystych nitek, dzięki czemu bardzo efektownie prezentuje się na talerzu. W dodatku jest łatwy w przyrządzeniu - nie wymaga gotowania, wystarczy go tylko zalać wrzątkiem i chwilę odczekać, aby nabrał miękkości. Szczególnie często wykorzystywany jest do dań azjatyckich, takich jak np. makaron sojowy z kurczakiem i warzywami lub makaron sojowy z krewetkami.
Makaron sojowy polecany jest przez wielu dietetyków, niemal dla wszystkich osób. Przede wszystkim jest bezglutenowy, dlatego mogą go spożywać nawet osoby mające alergię. Wskazany jest również osobom chorym na cukrzycę, ponieważ jego spożycie zapobiega nagłym skokom poziomu cukru we krwi. Ale to nie wszystko – makaron sojowy chętnie jest wybierany przez osoby, dbające o swoje zdrowie, ponieważ nie obciąża on żołądka i jest lekkostrawny. Jak widać, same korzyści.
Makaron sojowy jest produktem niskokalorycznym. Przyjmuje się, że 100g produktu zawiera zaledwie 270 kcal. Jest to również doskonałe źródło energii – w jego skład wchodzą węglowodany (ok. 80%), białko (ok. 10%) oraz w niewielkiej ilości tłuszcze.
Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej i składa się przede wszystkim ze skrobi i niewielkiej ilości tłuszczu. Zazwyczaj przyjmuje on postać cienkich, białych niteczek, ale można go również znaleźć w postaci szerokich wstążek lub rurek. Jest to niezwykle pożywny i smaczny makaron, ale i również zdrowy i lekkostrawny. Najczęściej wykorzystuje się go do kuchni wschodniej w postaci dań smażonych na woku lub do sałatek. Szczególnie polecane są takie dania jak krewetki lub sałatka z makaronem ryżowym. Jak ugotować makaron ryżowy? To banalnie proste! Wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać parę minut i gotowe. To dobra opcja na przygotowanie szybkiego obiadu lub gdy nie lubisz poświęcać za dużo czasu na gotowanie.
Zastanawiasz się ile kalorii ma makaron ryżowy? 100g makaronu zawiera zaledwie ok. 110 kcal. Makaron ryżowy jest źródłem węglowodanów złożonych, co oznacza, że jest on bardzo sycący i daje uczucie najedzenia przez długi czas. Przez swoje właściwości zdrowotne często jest wybierany przez sportowców, biegaczy i osoby dbające o formę.
Ceny makaronu sojowego i ryżowego wahają się od 4 do 20 zł, w zależności od producenta lub sklepu. Są one dostępne w większości sklepów ekologicznych i zdrowej żywności, m.in. znajdziesz je również w sklepie Ekochatka.pl.
BEZGLUTENOWY | RYŻOWY | KUKURYDZIANY | GRYCZANY |