Opinie o Nas
DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 199 zł BEZPIECZNE PŁATNOŚCI PAY U KONTAKT O NAS BLOG
KOSZYK

Makarony ekologiczne

Makarony BIO ekologiczne – smaczne i zdrowe

Makaron ekologiczny to świetna alternatywa do tradycyjnego makaronu – jest smaczny, zdrowy, a przede wszystkim w 100% naturalny. Na rynku można znaleźć wiele odmian bio makaronu, ale jedno ich łączy – wszystkie powstają ze starannie wyselekcjonowanych i certyfikowanych upraw. Większość z nich powstaje z roślin strączkowych, takich jak: soja, groch lub ciecierzyca. Są one doskonałym źródłem węglowodanów, ale i również cennego dla zdrowia białka. Dzięki temu posiłki wykonane na bazie ekologicznych makaronów są sycące, ale i również lekkostrawne. Makaron ten szczególnie chętnie jest wybierany przez osoby dbające o zdrowie i sylwetkę, ale ostatnio zyskuje również uznanie wśród dzieci i innych smakoszy, a także staje się coraz popularniejszy w restauracjach. Ekologiczny makaron wyróżnia się nie tylko niezwykłym smakiem, ale i również wyjątkowym wyglądem – kolorowe wstążki na talerzu potrafią zachwycić każdego. Najczęściej wybierany jest jako główny składnik dania, ale i również często stanowi dodatek do zup lub sałatek.  

Rodzaje makaronu ekologicznego

Z każdym dniem przybywa coraz więcej osób, które nie tolerują glutenu. W związku z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową poszukują również zamienników do tradycyjnych produktów. Na szczęście na rynku występuje wiele odmian bezglutenowych makaronów, np. makaron kukurydziany, ciecierzycowy, ryżowy lub gryczany. Wśród bio makaronów największym zainteresowaniem cieszą się:

- makaron gryczany – szczególną uwagę zwraca jego wyrazisty ciemny kolor, a także mocno specyficzny smak; to jeden z najzdrowszych makaronów, jest bezglutenowy i zawiera spore ilości błonnika. Najczęściej przyrządza się z niego zapiekany makaron z warzywami.

- makaron ryżowy – lekkostrawny i bezglutenowy, nie zawiera tłuszczu; nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go na parę minut wrzątkiem. Pasuje do kurczaka oraz dań chińskich.  

- makaron sojowy – często nazywany makaronem z fasoli, ponieważ produkowany jest z fasoli mung; zawiera wysoką zawartość białka i niewielką ilość tłuszczu, jest bezglutenowy. Co ciekawe, nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go na parę minut wrzątkiem. Świetnie smakuje z wieprzowiną, wołowiną, a także jako dodatek do zup.

- makaron jaglany – powstaje z mąki jaglanej, jest lekkostrawny i bogaty w witaminy i minerały; nie zakwasza organizmu. Idealnie pasuje do makaronów w sosie lub zup.

Poza podziałem na rodzaj, można również spotkać podział makaronu ekologicznego ze względu na kształt. Można znaleźć makaron lasagne lub w kształcie świderków, spaghetti, wstążek, nitek, a także rurek. Różnorodność form, kształtów, smaków i kolorów sprawia, że każdy może wybrać coś dla siebie.

Polecane makarony ekologiczne

Asortyment makaronów ekologicznych w sklepie ekochatka.pl jest bardzo zróżnicowany i tak dobrany, aby każdy użytkownik mógł znaleźć coś dla siebie. Do wyboru są zarówno makarony żytnie i owsiane, jak i wielokolorowe, kukurydziane i gryczane. Wśród polecanych producentów makaronów ekologicznych znajdzie się m.in.: Fabijańscy, La Bio Idea, Alb Gold, Babalscy, Alce Nero i wiele innych.

Twoje zdrowie w naszych rękach

Darmowa dostawa

darmowa dostawa Za zakupy dokonane za kwotę 199 zł lub wyższą kwotę dostarczymy za darmo!

Producenci

Produkty najwyższej jakości

Certyfikat BIO
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij