DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 199 zł BEZPIECZNE PŁATNOŚCI PAY U KONTAKT O NAS BLOG
KOSZYK

Mąki bezglutenowe

FILTRUJ
MĄKA AMARANTUSOWA BEZGLUTENOWA BIO 350g 7277
9,59 zł NIEDOSTĘPNY
MĄKA GRYCZANA BEZGLUTENOWA BIO 500g 13013
11,49 zł NIEDOSTĘPNY
MĄKA KASZTANOWA BEZGLUTENOWA  BIO 700g 17016
30,39 zł DODAJ
MĄKA KUKURYDZIANA BEZGLUTENOWA BIO 450g 12863
5,59 zł NIEDOSTĘPNY
MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA BIO 500g 18052
11,69 zł DODAJ
MĄKA Z SORGO BEZGLUTENOWA BIO 450g 12556
8,29 zł NIEDOSTĘPNY
MĄKA Z ŻOŁĘDZI BEZGLUTENOWA BIO 500g 9124
10,09 zł DODAJ
MIESZANKA NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWA BIO 250g 18051
11,39 zł DODAJ

Mąki bezglutenowe

Dieta bezglutenowa to jedna z najpopularniejszych diet w ostatnich latach. Decydują się na nią nie tylko osoby chore na celiakię, ale i również osoby zdrowe, które zauważyły u siebie gorsze samopoczucie po spożyciu produktów zawierających gluten. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, co oznacza że wystarczy wykluczyć z diety gluten, aby poczuć się lepiej. Czy to oznacza, że osoby będące na diecie bezglutenowej powinny całkowicie zapomnieć o produktach jarskich i typowych dla Polski dań, takich jak pierogi, naleśniki, kluski czy też placki? Na szczęście w miarę zapotrzebowania wzrosła też podaż na produkty bezglutenowe. Coraz popularniejsza stała się mąka bezglutenowa, dzięki której można wytworzyć wiele ciekawych dań. Jednak pomimo tego, że mąka bez glutenu jest świetną alternatywą do tradycyjnej, należy pamiętać o tym, że nie jest to ten sam produkt i nie w każdym przepisie sprawdzi się dany rodzaj mąki bezglutenowej. Warto znać poszczególne rodzaje mąki bezglutenowej, aby mieć świadomość, co z czym można łączyć.

Rodzaje mąki bezglutenowej i jej właściwości

Ze względu na sposób pozyskania możemy podzielić mąkę bezglutenową na dwa typy: mąka oczyszczona z glutenu oraz naturalnie nie zawierająca glutenu. W pierwszym przypadku najczęściej są to gotowe mieszanki, które sprawdzą się w przypadku braku czasu na kombinowanie i mieszanie ze sobą różnego rodzaju mąk. W sklepie ekochatka.pl znajdziemy m.in. gotowe mieszanki do wypieku chleba marki Probio oraz Bio Vegan, a także mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego. To wygodne i proste rozwiązanie, które pozwala w szybki sposób przygotować określone danie. W drugim przypadku mąkę pozyskuje się z różnych składników – kukurydzy, gryki, ryżu czy też kaszy jaglanej. Która mąka bezglutenowa jest najlepsza? Ciężko jednoznacznie stwierdzić, wszystko zależy od jej zastosowania. Do najpopularniejszych rodzajów zaliczamy:

Mąka ryżowa – najbardziej uniwersalna i o neutralnym smaku, dzięki czemu nadaje się do większości dań. Polecana do kruchego ciasta, dlatego w przypadku np. ciast drożdżowych warto łączyć ją z innym mąkami.

Mąka kasztanowa – wyjątkowa w smaku i zapachu, z mocno wyczuwalną nuta orzechową. Idealnie nadaje się do wszelkich słodkich wypieków, ale i również wytrawnych, takich jak np. do pieczenia chleba.

Mąka owsiana razowa – ze względu na swoją uniwersalność jedna z lepszych alternatyw do tradycyjnej mąki pszennej. Nadaje się do przygotowania naleśników, słodkich i wytrawnych wypieków, a także chleba. 

Mąka orkiszowa – bogata w witaminy z grupy B oraz białko; najczęściej wykorzystywana do pieczenia chleba, tart oraz muffinek.

Mąka gryczana – charakteryzuje się mocno specyficznym, goryczkowym smakiem, ale za to jest bardzo zdrowa. Pasuje szczególnie do dań wytrawnych, o wyrazistym smaku.

Mąka z sorgo – charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego; świetnie smakuje w postaci makaronów, klusek, ale i również wypieków.

Mąka amarantusowa -  od niedawna używana również w Polsce, świetnie nadaje puszystości ciastom, można odczuć lekko orzechowy smak. 

Twoje zdrowie w naszych rękach

Darmowa dostawa

darmowa dostawa Za zakupy dokonane za kwotę 199 zł lub wyższą kwotę dostarczymy za darmo!

Producenci

Produkty najwyższej jakości

Certyfikat BIO
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij