Opinie o Nas
DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 199 zł BEZPIECZNE PŁATNOŚCI PAY U KONTAKT O NAS BLOG
KOSZYK

Mąki bezglutenowe

FILTRUJ
MĄKA AMARANTUSOWA BEZGLUTENOWA BIO 350g 7277
9,59 zł NIEDOSTĘPNY
MĄKA GRYCZANA BEZGLUTENOWA BIO 500g 13013
11,49 zł NIEDOSTĘPNY
MĄKA KASZTANOWA BEZGLUTENOWA  BIO 700g 17016
30,39 zł DODAJ
MĄKA KOKOSOWA ODTŁUSZCZONA BEZGLUTENOWA BIO 250g 18053
7,19 zł6,19 zł DODAJ
MĄKA KUKURYDZIANA BEZGLUTENOWA BIO 450g 12863
5,59 zł NIEDOSTĘPNY
MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA BIO 500g 18052
11,69 zł DODAJ
MĄKA Z SORGO BEZGLUTENOWA BIO 450g 12556
8,29 zł NIEDOSTĘPNY
MĄKA Z SORGO BEZGLUTENOWA BIO 450g 16299
9,09 zł7,69 zł DODAJ
MĄKA Z ŻOŁĘDZI BEZGLUTENOWA BIO 500g 9124
10,09 zł DODAJ
MIESZANKA NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWA BIO 250g 18051
11,39 zł DODAJ

Mąki bezglutenowe

Dieta bezglutenowa to jedna z najpopularniejszych diet ostatnich lat. Decydują się na nią nie tylko osoby cierpiące na celiakię, ale również osoby zdrowe, które zauważyły u siebie gorsze samopoczucie po spożyciu produktów zawierających gluten. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną – oznacza to, że wystarczy wykluczyć z diety gluten, aby poczuć się lepiej. Czy w takim razie osoby będące na diecie bezglutenowej powinny całkowicie zapomnieć o produktach jarskich i typowych dla Polski dań, takich jak pierogi, naleśniki, kluski czy też placki? Na szczęście nie! Takim osobom proponujemy alternatywne rozwiązanie – mąki bezglutenowe.

Wykluczając gluten

Podaż na produkty bezglutenowe stale wzrastał w miarę zapotrzebowania. Coraz popularniejsze stały się mąki bezglutenowe, dzięki którym wytworzyć można wiele ciekawych dań i wypieków. Jednak pomimo tego, że mąka bez glutenu jest świetną alternatywą do tradycyjnej, należy pamiętać o tym, że nie jest to ten sam produkt i nie w każdym przepisie sprawdzi się dany rodzaj mąki bezglutenowej. Jeden z nich będzie lepiej łączyć ciasto, z innego stworzymy wypieki kruche, a z jeszcze innego wilgotne. Warto znać poszczególne rodzaje mąki bezglutenowej, aby mieć lepszą świadomość, co z czym można łączyć.

Rodzaje mąki bezglutenowej i jej właściwości

Ze względu na sposób pozyskania możemy podzielić mąkę bezglutenową na dwa typy: mąkę oczyszczoną z glutenu oraz naturalnie niezawierającą glutenu. W pierwszym przypadku najczęściej są to gotowe połączenia, które sprawdzą się w przypadku braku czasu na mieszanie ze sobą różnego rodzaju mąk. W sklepie Ekochatka.pl znajdą Państwo gotowe mieszanki do wypieku chleba marki Probio oraz Bio Vegan, a także mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego. To wygodne i proste rozwiązanie, które pozwala w szybki sposób przygotować określone danie lub wypieki i szybko cieszyć się swoim własnoręcznie wykonanym wyrobem.

W drugim przypadku mąkę pozyskuje się z różnych składników – kukurydzy, gryki, ryżu czy też kaszy jaglanej. Otrzymywana jest ona zwykle ze zmielonych ziaren, dzięki czemu przybiera charakterystyczny żółtawy kolor, zwłaszcza w przypadku wersji kukurydzianej. Mąki bezglutenowe tego typu świetnie sprawdzą się w wypiekach, jednak ze względu na ich ziarnistą formułę, warto łączyć je z innymi mąkami.

Jaką mąkę wybrać?

Która mąka bezglutenowa jest zatem najlepsza? Ciężko jednoznacznie stwierdzić, ponieważ wszystko zależy od jej zastosowania. Przed decyzją o zakupie, warto więc przeanalizować własne potrzeby i planowane przeznaczenie produktu. Do najpopularniejszych typów mąki bezglutenowej należy:

Mąka ryżowa – najbardziej uniwersalna i o neutralnym smaku, dzięki czemu nadaje się do większości dań. Polecana do kruchego ciasta, dlatego w przypadku np. ciast drożdżowych warto łączyć ją z innym mąkami.
Mąka kasztanowa – wyjątkowa w smaku i zapachu, z mocno wyczuwalną nutą orzechową. Idealnie nadaje się do wszelkich wypieków słodkich, ale i również wytrawnych, takich jak np. chleb.
Mąka owsiana razowa – ze względu na swoją uniwersalność jedna z lepszych alternatyw do tradycyjnej mąki pszennej. Nadaje się do przygotowania naleśników, słodkich i wytrawnych wypieków, a także chleba.
Mąka orkiszowa – bogata w witaminy z grupy B oraz białko; najczęściej wykorzystywana do pieczenia chleba, tart oraz muffinek.
Mąka gryczana – charakteryzuje się mocno specyficznym, goryczkowym smakiem, ale za to jest bardzo zdrowa. Pasuje szczególnie do dań wytrawnych, o wyrazistym smaku.
Mąka z sorgo – charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Świetnie smakuje w postaci makaronów, klusek, ale i również wypieków.
Mąka amarantusowa - od niedawna używana również w Polsce, nadaje doskonałej puszystości ciastom, można nadać im też lekko orzechowy smak.

Wiedząc, do czego przeznaczony jest dany produkt, wybór z naszej oferty staje się bardzo prosty. Szeroki asortyment i bogata ilość możliwości podczas doboru mąki bezglutenowej pozwalają na odpowiednie dostosowanie produktu. Dzięki temu, planowane wypieki są nie tylko proste, ale i przyjemne. Dobrze wiemy, że samodzielny wyroby mogą sprawiać niesamowitą radość – zwłaszcza wtedy, gdy widzimy zachwyt na twarzy osoby, która właśnie skosztowała naszego wypieku. Chęć wykluczenia z diety glutenu wcale nie oznacza, że musimy zrezygnować również z takich chwil. Wystarczy przejrzeć ofertę naszego sklepu i dobrać produkt, który pasuje do naszych oczekiwań. Wybierając mąki bezglutenowe, piekarskie i cukiernicze przygody mogą trwać w najlepsze!

Twoje zdrowie w naszych rękach

Darmowa dostawa

darmowa dostawa Za zakupy dokonane za kwotę 199 zł lub wyższą kwotę dostarczymy za darmo!

Producenci

Produkty najwyższej jakości

Certyfikat BIO
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij