Dieta bezglutenowa to jedna z najpopularniejszych diet ostatnich lat. Decydują się na nią nie tylko osoby cierpiące na celiakię, ale również osoby zdrowe, które zauważyły u siebie gorsze samopoczucie po spożyciu produktów zawierających gluten. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną – oznacza to, że wystarczy wykluczyć z diety gluten, aby poczuć się lepiej. Czy w takim razie osoby będące na diecie bezglutenowej powinny całkowicie zapomnieć o produktach jarskich i typowych dla Polski dań, takich jak pierogi, naleśniki, kluski czy też placki? Na szczęście nie! Takim osobom proponujemy alternatywne rozwiązanie – mąki bezglutenowe.
Podaż na produkty bezglutenowe stale wzrastał w miarę zapotrzebowania. Coraz popularniejsze stały się mąki bezglutenowe, dzięki którym wytworzyć można wiele ciekawych dań i wypieków. Jednak pomimo tego, że mąka bez glutenu jest świetną alternatywą do tradycyjnej, należy pamiętać o tym, że nie jest to ten sam produkt i nie w każdym przepisie sprawdzi się dany rodzaj mąki bezglutenowej. Jeden z nich będzie lepiej łączyć ciasto, z innego stworzymy wypieki kruche, a z jeszcze innego wilgotne. Warto znać poszczególne rodzaje mąki bezglutenowej, aby mieć lepszą świadomość, co z czym można łączyć.
Ze względu na sposób pozyskania możemy podzielić mąkę bezglutenową na dwa typy: mąkę oczyszczoną z glutenu oraz naturalnie niezawierającą glutenu. W pierwszym przypadku najczęściej są to gotowe połączenia, które sprawdzą się w przypadku braku czasu na mieszanie ze sobą różnego rodzaju mąk. W sklepie Ekochatka.pl znajdą Państwo gotowe mieszanki do wypieku chleba marki Probio oraz Bio Vegan, a także mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego. To wygodne i proste rozwiązanie, które pozwala w szybki sposób przygotować określone danie lub wypieki i szybko cieszyć się swoim własnoręcznie wykonanym wyrobem.
W drugim przypadku mąkę pozyskuje się z różnych składników – kukurydzy, gryki, ryżu czy też kaszy jaglanej. Otrzymywana jest ona zwykle ze zmielonych ziaren, dzięki czemu przybiera charakterystyczny żółtawy kolor, zwłaszcza w przypadku wersji kukurydzianej. Mąki bezglutenowe tego typu świetnie sprawdzą się w wypiekach, jednak ze względu na ich ziarnistą formułę, warto łączyć je z innymi mąkami.
Która mąka bezglutenowa jest zatem najlepsza? Ciężko jednoznacznie stwierdzić, ponieważ wszystko zależy od jej zastosowania. Przed decyzją o zakupie, warto więc przeanalizować własne potrzeby i planowane przeznaczenie produktu. Do najpopularniejszych typów mąki bezglutenowej należy:
Mąka ryżowa – najbardziej uniwersalna i o neutralnym smaku, dzięki czemu nadaje się do większości dań. Polecana do kruchego ciasta, dlatego w przypadku np. ciast drożdżowych warto łączyć ją z innym mąkami.
Mąka kasztanowa – wyjątkowa w smaku i zapachu, z mocno wyczuwalną nutą orzechową. Idealnie nadaje się do wszelkich wypieków słodkich, ale i również wytrawnych, takich jak np. chleb.
Mąka owsiana razowa – ze względu na swoją uniwersalność jedna z lepszych alternatyw do tradycyjnej mąki pszennej. Nadaje się do przygotowania naleśników, słodkich i wytrawnych wypieków, a także chleba.
Mąka orkiszowa – bogata w witaminy z grupy B oraz białko; najczęściej wykorzystywana do pieczenia chleba, tart oraz muffinek.
Mąka gryczana – charakteryzuje się mocno specyficznym, goryczkowym smakiem, ale za to jest bardzo zdrowa. Pasuje szczególnie do dań wytrawnych, o wyrazistym smaku.
Mąka z sorgo – charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Świetnie smakuje w postaci makaronów, klusek, ale i również wypieków.
Mąka amarantusowa - od niedawna używana również w Polsce, nadaje doskonałej puszystości ciastom, można nadać im też lekko orzechowy smak.
Wiedząc, do czego przeznaczony jest dany produkt, wybór z naszej oferty staje się bardzo prosty. Szeroki asortyment i bogata ilość możliwości podczas doboru mąki bezglutenowej pozwalają na odpowiednie dostosowanie produktu. Dzięki temu, planowane wypieki są nie tylko proste, ale i przyjemne. Dobrze wiemy, że samodzielny wyroby mogą sprawiać niesamowitą radość – zwłaszcza wtedy, gdy widzimy zachwyt na twarzy osoby, która właśnie skosztowała naszego wypieku. Chęć wykluczenia z diety glutenu wcale nie oznacza, że musimy zrezygnować również z takich chwil. Wystarczy przejrzeć ofertę naszego sklepu i dobrać produkt, który pasuje do naszych oczekiwań. Wybierając mąki bezglutenowe, piekarskie i cukiernicze przygody mogą trwać w najlepsze!