Ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów, klusek leniwych czy tradycyjnych słodkich wypieków do kawy. Stosując mąki ekologiczne, te doskonale znane potrawy z dzieciństwa nabiorą nowych, zdrowszych walorów.
Zwykła mąka pszenna to tylko jedna z opcji. Mąki BIO powstające z różnych surowców oferują bogactwo witamin i minerałów, wiele z nich nie zawiera glutenu, nadaje się do diet o niskim indeksie glikemicznym i stwarza nieograniczone możliwości kulinarne.
Dobrze trafiłeś - w sklepie Ekochatka znajdziesz szeroki wybór mąk ekologicznych, o jakich nigdy jeszcze nie słyszałeś! Mąka ekologiczna ma różne oblicza - w tym bardzo oryginalne.
Nawet ulubione potrawy potrafią czasami się znudzić. Na szczęście, zwykła podmiana mąki może zdziałać cuda. Naleśniki z mąki gryczanej czy orkiszowej smakują zupełnie inaczej. Używając mąki kokosowej, nie musisz rezygnować z klasycznych potraw nawet po przejściu na dietę ketogeniczną - mąka kokosowa prawie nie zawiera węglowodanów. Eko mąka jest także bezpieczna dla dzieci, lekkostrawna i pełna witamin.
Z kolei mąka jaglana, mąka gryczana, kasztanowa czy kukurydziana doskonale sprawdza się w diecie bezglutenowej. W domowym zaciszu stworzysz zdrowe wypieki, jakich nie powstydziłaby się renomowana bezglutenowa piekarnia. Mąki ekologiczne w dużej części są bezglutenowe.
Każda mąka ekologiczna w ofercie pochodzi od certyfikowanych producentów, stosujących wyłącznie naturalne metody rolnicze. W przeciwieństwie do powszechnie dostępnych mąk, w mąkach ekologicznych stawia się na jakość upraw, nie na ilość. Surowce wykorzystane do produkcji nie miały styczności ze sztucznymi nawozami i pestycydami.
Babalscy, Bio Planet, Probio, Pięć Przemian - tych marek nie trzeba przedstawiać nikomu, kto jest zainteresowany tematem bio żywności. Nie zwlekaj - dołącz do tego grona, bo i zdrowie nie czeka!
Jeśli nie po drodze Ci z alternatywnymi mąkami, w ofercie znajdziesz także mąki ekologiczne pszenne, ziemniaczane, razowe i mąka jaglana - ich nie trzeba przedstawiać! Ty nie odczujesz róznicy, ale Twoje zdrowie tak - wkrótce podziękuje Ci za wymianę szeroko dostępnych mąk na eko zamienniki.
Ekologiczna mąka z powodzeniem zastąpi makę pszenną. Dla uzyskania pożądanej konsystencji ciasta, najlepiej jest mieszać różne mąki ekologiczne. Eksperymentuj do woli, zapisuj efekty i komponuj swoje wyjątkowe eko-przepisy. Będzie ciekawie, zdrowo i smacznie.
Na początek zaopatrz się w kilka paczek różnych mąk ekologicznych o gramaturach 400-500 gram. Gdy już przekonasz się, ,,z czym to się je”, w ofercie znajdziesz większe paczki. Wyjątkowe mąki ekologiczne najlepiej po prostu przetestować samodzielnie. Trudno opisać smak każdej z nich. Wszystko zależy od kompozycji i dokładnego przepisu.
Nie należysz do kulinarnych eksperymentatorów? To żaden problem. Zawsze możesz postawić na gotowe mieszanki mąki BIO. W ofercie znajdziesz kompozycje do muffinek, sernika, brownie, pizzy, naleśników i wielu innych przysmaków. Stanowią doskonałą bazę do wypieków - raz na zawsze zapomnisz, co to znaczy ,,zakalec”, bo o optymalne kompozycje zadbali specjaliści.
Każda potrawa będzie udana, bez przeszkód poczęstujesz nią znajomego na diecie bezglutenowej, a ciasto przestanie być dietetycznym grzeszkiem - stanie się zdrowym urozmaiceniem jadłospisu. W mąkach ekologicznych znajdziesz to, z czym kojarzy się zdrowa dieta - różnorodność, witaminy i węglowodany złożone.
Przetestuj mąki ekologiczne w swojej kuchni, a już nigdy nie zatęsknisz za pszenicą. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, o niskim IG, ketogenicznej czy jakiejkolwiek innej, mąki BIO wprowadzą do niej więcej zdrowia.
Zdrowa dieta to dieta zróżnicowana. Zadbaj o tę kwestię, serwując domownikom smakołyki na ekologicznych bazach. Dodawaj do nich orzechy, nasiona, suszone owoce i gorzką czekoladę. To prosty sposób, aby nauczyć pociechy, że ekologiczne żywienie jest najlepsze.
Jak już wiesz, mąka ekologiczna powstaje z rozmaitych roślin. Kokosowa, bananowa, z sorgo, mąka z amarantusa, jaglana, kukurydziana… to nie wszystko! W ofercie znajdziesz jeszcze bardziej wyszukane propozycje, stwarzające nieograniczone pole do zdrowych eksperymentów.
Co powiesz na mąkę orkiszową, z niebieskiej kukurydzy, ryżową, sezamową, z ciecierzycy i konopii? Wybieraj do woli, a zwykłe naleśniki już nie będą takie zwykłe! Każda mąka ekologiczna ma swoje specyficzne właściwości. Nadaje nowy posmak, zmienia konsystencję ciast i jest skarbnicą witamin.
Mąka ekologiczna może zagościć w Twojej kuchni już za kilka dni. Zapoznaj się z ofertą i wybierz najbardziej intrygujące propozycje!