Masło klarowane Ghee to, najprościej mówiąc, masło oczyszczone. Jest ono pozbawione zanieczyszczeń dzięki procesowi powolnego podgrzewania. Dostarczenie ciepła sprawia, że z masła odparowuje woda, a jego cząstki stałe oddzielają się od tłuszczu. Swoją sławę masło klarowane zawdzięcza kuchni hinduskiej i ajurwedyjskiej, gdzie także zyskało swoją nazwę: “Ghee”. Nadaje ono potrawom wyjątkowych walorów smakowych i podnosi ich walory odżywcze. Masło klarowane stanowi absolutną podstawę kuchni azjatyckiej – warto zatem skorzystać z jego niezwykłych właściwości i wprowadzić go również do swoich dań, wybierając odpowiednie masło z oferty naszego sklepu.
Masło klarowane to czysty i zdrowy tłuszcz, który możemy – i powinniśmy – używać do wszelkich celów kulinarnych. Jego wyrazisty smak z lekko orzechową nutą dodaje potrawom wyjątkowego charakteru, wzmacniając również ich aromat i jednocześnie dodając im kolejnych wartości odżywczych. Wszystkie te cechy zawdzięczyć można procesowi, któremu zostało wcześniej poddane samo masło, czyli sklarowaniu. Działanie to polega na oddzieleniu substancji stałych i białek od tłuszczu – dzięki temu, masło klarowane może być stosowane zarówno przez alergików, jak i osoby nietolerujące laktozy. Ta wszechstronność sprawia, że każdego dnia do naszego sklepu po masło Ghee trafiają kolejne osoby, które pragną wprowadzić do swojej diety kolejną dawkę wartości odżywczych.
Nie bez powodu kultura indyjska (tak jak i my) pokochała masło klarowane. Tamtejsza ludność przypisywała mu właściwości lecznicze – poprawiające pamięć, wzmacniające tkanki i polepszające trawienie. W maśle Ghee gotowano zioła, które uznawane były za jedną z najlepszych metod leczniczych. Przypuszczenia mieszkańców zostały już nieraz potwierdzone przez dzisiejszych naukowców. Okazuje się, że masło klarowane:
Ponadto, masło klarowane posiada wysoką temperaturę dymienia - znacznie wyższą niż zwykłe masło ekologiczne, dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Stanowi zdrowszy zamiennik margaryny, ponieważ nie zawiera tłuszczów trans. Co więcej, masło Ghee posiada długą przydatność spożycia – można je przechowywać kilka tygodni, a czasem nawet miesięcy.
Bogactwo właściwości odżywczych sprawia, że masło klarowane powoli staje się obowiązkowym elementem każdej kuchni. Dzięki niemu, Państwa potrawy nie tylko nabiorą wyraźniejszego smaku i aromatu, ale też zyskają wiele walorów zdrowotnych, jak i leczniczych. W naszej ofercie znaleźć można wiele różnych maseł klarowanych, a w tym nawet wersję kokosową – zachęcamy do zapoznania się z ofertą i wybrania produktu, który udoskonali Państwa kuchnię!