Złociste masło klarowane GHEE, to doskonała alternatywa dla tradycyjnego masła w kostce. Oczyszczone, uzyskiwane w procesie wolnego podgrzewania tłuszczu posiada złocistą, intensywną barwę oraz delikatny orzechowy smak.
Masło ghee powstało w 100% ze zwierzęcego tłuszczu mlecznego, oczyszczone.
Ze względu na wysoką temperaturę dymienia masło GHEE może być wykorzystywane zarówno do chleba, ale i pieczenia, duszenia, a nawet smażenia pączków, czy frytek. Dodawane do zup, warzyw, kasz, ryb i makaronów podnosi ich walory odżywcze i smakowe. Nie ulega rozpadowi w temperaturach nawet o 100 stopni wyższych niż zwykłe masło (250 stopni). Jest produktem bardzo wydajnym: 1 łyżkę masła klarowanego porównać można z 4 łyżkami oleju. Masło o podobnych walorach można uzyskać w domu – jak zrobić masło klarowane? (Zobacz przepis) np. https://aniastarmach.pl/klarowanie-masla/
EKOALFABET, zalety masła klarowanego ghee:
- jest bezpieczne dla alergików i osób nietolerujących mleka krowiego, a także dla osób uczulonych na białka mleka, np. kazeinę oraz nietolerancję laktozy.
- dzięki wysokiemu punktowi dymienia i bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych masło klarowane nadaje się nawet do długotrwałego smażenia w głębokim tłuszczu.
- podczas odparowania wody zniszczone zostają wszystkie drobnoustroje, dlatego masło to może być przechowywane w słoiku nawet do 9 miesięcy, a w lodówce nawet do 15.
SKŁADNIKI
tłuszcz mleczny* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna: 3763 kJ/899 kcal;
Tłuszcz: 99,9 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 65,8 g;
Węglowodany: 0 g;
w tym cukry: 0 g;
Białko: 0 g;
Sól: 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać mleko (łącznie z laktozą).
Zobacz więcej w kategorii Masła Klarowane