O korzyściach, jakie niesie ze sobą spożywanie miodu, wiadomo od najdawniejszych czasów. Miód BIO kompleksowo wspiera organizm 0 działa między innymi antybakteryjnie, przeciwwirusowo, dobroczynnie wpływa na kondycję serca i mózgu oraz przyspiesza gojenie się ran.
Na co dzień, cenimy miody ekologiczne za niesamowity smak, energetyczność, zapach, a nawet wizualny urok. Różnorodne miody można stosować jako zamienniki białego cukru. Będzie równie słodko, a zdrowiej i ciekawej - bo miód, to niezwykle szeroka kategoria!
Miód ekologiczny dzieli się na wiele rodzajów. Odróżnia je podchodzenie, właściwości smakowe i barwa. Wszystkie są słodkie… ale mają w sobie też coś wyjątkowego.
Najpopularniejsza są miody lipowe, akacjowe i wielokwiatowe. To one najczęściej goszczą na polskich stołach i dla wielu z nas są smakiem dzieciństwa. Kto nie skusiłby się na kromkę domowego chleba, posmarowaną masłem i grubą warstwą słodkiego miodku?
W ofercie znajdziesz także miody ekologiczne egzotycznego pochodzenia. Od lat niepohamowaną popularnością cieszy się miód z nektaru krzewu manuka, od nowozelandzkiej marki Tranzalpine. Ten wyjątkowy miód eko jest wytwarzany tylko przez kilka tygodni w roku, właśnie w Nowej Zelandii i Australii. Smak miodu manuka każdy odczuwa nieco inaczej. Od strony zdrowotnej, miód manuka wyróżnia się wysoką zawartością methylglyoxalu - dobroczynnego związku o szerokim działaniu.
Inny miód ekologiczny, którego mogłeś nie mieć jeszcze okazji skosztować, to miód eukaliptusowy, lawendowy, pomarańczowy, wrzosowy czy z kwiatów górskich. Pochodzenie daje o sobie znać złożonością smakowych nut. Zastosuj alternatywny miód do domowych ciasteczek, posmaruj nim naleśniki czy dodaj do herbaty, a doskonale znane przysmaki nabiorą nowego charakteru.
Na szczególną uwagę zasługują również ekologiczne miody z dodatkiem pyłku pszczelego, czosnku, kakao, kurkumy czy aceroli. Takie wzbogacenie miodu naturalnego, jeszcze zwiększa jego prozdrowotne właściwości.
Dodatek ziaren kakao uzupełnia magnez w organizmie. Acerola to skarbnica witaminy C. Czosnek należy do naturalnych antybiotyków. Pyłek pszczeli to jeden z najbogatszych znanych człowiekowi naturalnych suplementów, a kurkuma działa przeciwzapalnie… Trudno wybrać jeden miód BIO, ale, na szczęście, nie musisz wybierać!
Może skusisz się na miody ekologiczne z posmakiem cytryny, wanilii lub mięty? Sprawdzone marki - Dary Natury, Muria, Pasieka Pucer, Mielizia i wiele innych - przygotowały dla Ciebie oryginalne, zdrowe rarytasy.
Ile kosztuje miód ekologiczny? Cena zależy od dokładnego wariantu miodu. Do najdroższych należy oczywiście ten najbardziej wyjątkowy - miód manuka. Jeżeli jednak choć raz go skosztujesz, nie będziesz miał wątpliwości, że było warto.
W ofercie sklepu znajdziesz wyłącznie najwyższej jakości miody ekologiczne. Certyfikat BIO oznacza, że w składzie produktu nie znajdziesz żadnych sztucznych dodatków. Każdy słoik zawiera najczystszy miód BIO prosto z Natury - taki nie potrzebuje żadnych chemicznych polepszaczy czy konserwantów.
Miód ekologiczny powstaje w pasiekach położonych z dala od zanieczyszczonych terenów przemysłowych. Rośliny z których pszczoły pozyskują nektar wyhodowano bez oprysków, a do konstrukcji uli nie użyto toksycznych farb i klejów.
Tak - pasieki muszą spełniać drobiazgowe kryteria, by móc pochwalić się certyfikatem BIO. Dzięki temu, miód eko cechuje się najwyższymi wartościami prozdrowotnymi. Taki właśnie powinien być każdy miód - naturalnie doskonały.
Mimo wszystkich zalet, trzeba pamiętać, że miody BIO składają się głównie z cukrów prostych. To produkty wysokokaloryczne, które należy spożywać z umiarem. Nie zaleca się stosowania ich w diecie diabetyków oraz dzieci poniżej 12 miesiąca życia. Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, uważaj z dawkowaniem miodu, aby kalorie nie wymknęły Ci się spod kontroli.
Skuś się na miodowe rarytasy od Tranzalpine, Darów Natury, Pasieki Pucer i innych sprawdzonych producentów. Certyfikaty ekologiczności gwarantują, że wybrany przez Ciebie produkt będzie cechował się najwyższymi walorami prozdrowotnymi i niesamowitym smakiem.