Amarantus ekspandowanyto jeden z najbardziej popularnych dodatków do musli. Amarantus ekspandowany bio to produkt bezglutenowy dobrze tolerowany przez osoby z celiakią.
Amarantus ekspandowany nazywany również szałat spośród zbóż zawiera najwięcej białka, w tym lizynę – aminokwas niespotykany w innych zbożach oraz metioninę.
Amarantus to źródło pełnowartościowego białka, gdyż składa się ono również z aminokwasów egzogennych – i to w takich ilościach, że skład biologiczny białek amarantusa jest lepszy niż białek soi, a nawet mleka krowiego.
Amarantus ekspandowany to produkt ekologiczny gotowy bezpośrednio do spożycia. Najczęściej wykorzystywany do różnego rodzaju mieszanek musli. Amarantus jest bardzo często wykorzystywany podczas dieta ketogenicza oraz dieta bezglutenowa
Granola bezglutenowa to mieszanka płatków zbożowych zapiekanych z miodem. Granola bezglutenowa bio podobnie jak musli ekologiczne bio jest najczęściej wykorzystywana do śniadań.
Granola bezglutenowa bio jest bardziej kaloryczna od musli bio.