SKŁADNIKI
pyłek kwiatowy*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna - 1474 kJ / 346 kcal
Tłuszcz - 8,0
g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 2,9 g
Węglowodany -
39 g
w tym cukry - 32 g
Błonnik - 15 g
Białko - 22
g
Sól - 0,02 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w
suchym i chłodnym miejscu
Pyłek kwiatowy z ogrodu botanicznego jest produktem pozyskiwanym przez pszczoły. Pyłek składa się z małych kuleczek, a jedna taka kuleczka to ponad 100 tysięcy mikro ziaren pyłków różnych kwiatów – w zależności od tego, na jakich terenach latają pszczoły. Nieocenione wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, gdyż zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!) oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cyn. Pyłek kwiatowy jest też źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejszymi są: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.