Wbrew pozorom makaron sojowy wcale nie jest wykonany z soi – do jego wykonania wykorzystuje się skrobię ziemniaczaną, bataty lub skrobię fasoli mung. Źródła tej mylącej nazwy odszukać można w krajach, z których pochodzi. W Azji makaron ten zwykle podaje się właśnie w towarzystwie sosu sojowego. Nazwę już więc znamy. Oferowany w sklepie Ekochatka.pl produkt to jednak znacznie więcej. Co jeszcze kryje w sobie nasz tajemniczy makaron sojowy?
Makaron sojowy swoją popularność zawdzięcza łatwości przygotowania i swojej charakterystycznej konsystencji. Produkt ten przybiera postać cienkich, prawie przezroczystych nitek, które pozbawione są barwy. Sam w sobie makaron sojowy nie posiada licznych właściwości odżywczych, lecz mimo to należy do składników często polecanych przez dietetyków. Tajemnica tego makaronu kryje się bowiem w jego lekkości:
Cechy te zadowolić mogą wielu smakoszy poszukujących kolejnych niskokalorycznych elementów jadłospisu. Do sklepu Ekochatka.pl po makaron sojowy każdego dnia trafiają osoby na diecie odchudzającej, wegetarianie i weganie, alergicy, chorujący na cukrzycę i – po prostu – wszyscy miłośnicy kuchni azjatyckiej, którzy pragną wzbogacić swoją dietę o kolejny produkt rodem z Azji.
Swoją popularność makaron sojowy zyskał właśnie w krajach Dalekiego Wschodu. Należy on bowiem do najbardziej podstawowych elementów kuchni azjatyckiej, a najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do sajgonek. Stanowi świetny zamiennik makaronu ryżowego, a swoje zastosowanie znajdzie również w roli wkładki do zup opartych na mięsach lub soi. Olbrzymią popularność zyskała także w ostatnich latach pewna prosta potrawa – smażony makaron sojowy z dodatkiem tofu i dowolnych warzyw. Połączenie to zachwyciło już kubki smakowe makaronowych miłośników, a dzięki niej makaron sojowy zyskał wielu kolejnych zwolenników, zachwycając ich podniebienia i gwarantując niską kaloryczność.
Lekkość i charakterystyczna forma to jednak nie wszystko, co wyróżnia nasz produkt na rynku. Przygotowanie makaronu sojowego to jedno z najprostszych zadań, które może wykonać każdy, nawet początkujący kucharz. Produkt wystarczy wrzucić do miski, zalać gorącą wodą, a następnie odczekać parę minut i odcedzić. Makaron sojowy pod wpływem wody wyraźnie napęcznieje, zapewniając późniejsze uczucie sytości i zaspokojenia głodu.
Łatwość przygotowania, mała kaloryczność, niski indeks glikemiczny i przyjazność dla wegetarian i wegan sprawiają, że makaron sojowy stanowi jeden z ulubionych produktów naszych Klientów. Jesteśmy pewni, że dzięki takim azjatyckim smakom, Państwa kuchnia może zyskać naprawdę wiele.