DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 199 zł BEZPIECZNE PŁATNOŚCI PAY U KONTAKT O NAS BLOG
KOSZYK

Sojowy


Makaron sojowy

Wbrew pozorom makaron sojowy wcale nie jest wykonany z soi – do jego wykonania wykorzystuje się skrobię ziemniaczaną, bataty lub skrobię fasoli mung. Źródła tej mylącej nazwy odszukać można w krajach, z których pochodzi. W Azji makaron ten zwykle podaje się właśnie w towarzystwie sosu sojowego. Nazwę już więc znamy. Oferowany w sklepie Ekochatka.pl produkt to jednak znacznie więcej. Co jeszcze kryje w sobie nasz tajemniczy makaron sojowy?

Właściwości makaronu sojowego

Makaron sojowy swoją popularność zawdzięcza łatwości przygotowania i swojej charakterystycznej konsystencji. Produkt ten przybiera postać cienkich, prawie przezroczystych nitek, które pozbawione są barwy. Sam w sobie makaron sojowy nie posiada licznych właściwości odżywczych, lecz mimo to należy do składników często polecanych przez dietetyków. Tajemnica tego makaronu kryje się bowiem w jego lekkości:

  • dobrze zaspokaja on głód, dzięki czemu zapobiega podjadaniu,
  • jest niskokaloryczny – 100 g makaronu sojowego to zaledwie 150 kcal,
  • posiada niski indeks glikemiczny – nie powoduje wzrostu insuliny.

Cechy te zadowolić mogą wielu smakoszy poszukujących kolejnych niskokalorycznych elementów jadłospisu. Do sklepu Ekochatka.pl po makaron sojowy każdego dnia trafiają osoby na diecie odchudzającej, wegetarianie i weganie, alergicy, chorujący na cukrzycę i – po prostu – wszyscy miłośnicy kuchni azjatyckiej, którzy pragną wzbogacić swoją dietę o kolejny produkt rodem z Azji.

Makaron sojowy w kuchni

Swoją popularność makaron sojowy zyskał właśnie w krajach Dalekiego Wschodu. Należy on bowiem do najbardziej podstawowych elementów kuchni azjatyckiej, a najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do sajgonek. Stanowi świetny zamiennik makaronu ryżowego, a swoje zastosowanie znajdzie również w roli wkładki do zup opartych na mięsach lub soi. Olbrzymią popularność zyskała także w ostatnich latach pewna prosta potrawa – smażony makaron sojowy z dodatkiem tofu i dowolnych warzyw. Połączenie to zachwyciło już kubki smakowe makaronowych miłośników, a dzięki niej makaron sojowy zyskał wielu kolejnych zwolenników, zachwycając ich podniebienia i gwarantując niską kaloryczność.

Przygotowanie makaronu sojowego

Lekkość i charakterystyczna forma to jednak nie wszystko, co wyróżnia nasz produkt na rynku. Przygotowanie makaronu sojowego to jedno z najprostszych zadań, które może wykonać każdy, nawet początkujący kucharz. Produkt wystarczy wrzucić do miski, zalać gorącą wodą, a następnie odczekać parę minut i odcedzić. Makaron sojowy pod wpływem wody wyraźnie napęcznieje, zapewniając późniejsze uczucie sytości i zaspokojenia głodu.

Łatwość przygotowania, mała kaloryczność, niski indeks glikemiczny i przyjazność dla wegetarian i wegan sprawiają, że makaron sojowy stanowi jeden z ulubionych produktów naszych Klientów. Jesteśmy pewni, że dzięki takim azjatyckim smakom, Państwa kuchnia może zyskać naprawdę wiele.

Twoje zdrowie w naszych rękach

Darmowa dostawa

darmowa dostawa Za zakupy dokonane za kwotę 199 zł lub wyższą kwotę dostarczymy za darmo!

Producenci

Produkty najwyższej jakości

Certyfikat BIO
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij