Lato w pełni, a to oznacza piękną pogodę i zwiększoną ochotę na kolorowe, słodkie posiłki. Nic dziwnego - podczas wakacji, gdy świat na chwilę zwalnia, jest więcej czasu na przygotowywanie smacznych potraw. Ale nawet podczas odpoczynku warto dbać o to, aby cukrowe szaleństwo było jak najbardziej zdrowe. Dlatego, świetnym pomysłem na letnie śniadania będą naleśniki, które można przygotować na wiele różnych sposobów i dodawać do nich sezonowe owoce, miód czy orzechy.
Amerykańskie pancakes są grubsze niż typowe naleśniki, ale za to mają mniejszą średnicę. Świetnie nadadzą się na śniadanie, szczególnie, że robi się je niezwykle szybko. Wystarczy zmieszać ze sobą kolejne składniki: mąkę pszenną (125g), mleko (120ml), sól (szczypta), cukier waniliowy (10g), sodę (pół łyżeczki) oraz jedno jajo. Następnie dodać ubite wcześniej jedno białko i można smażyć. Na tak przygotowane placki polecamy dodać pokruszone orzechy oraz bio miód, które znajdują się w naszej ofercie, a dzięki którym śniadanie będzie bogate w witaminy, żelazo, wapń i wiele innych składników.
Pyszne naleśniki, ale bez jajek i mleka? To możliwe! Wystarczy zmieszać ze sobą mleko sojowe (375ml), wodę (60ml), cukier trzcinowy (3 łyżki), mąkę pszenną (130g) z jedną łyżką mąki ziemniaczanej, olej (łyżka), sól (szczypta). Wymieszane ciasto należy odstawić do lodówki na godzinę - dlatego je sobie przygotować wcześniej. Potem już tylko należy usmażyć naleśniki. Jako dodatek świetnie nadadzą się sezonowe owoce. Szczególnie dobrym wyborem będą borówki. Do tego można dodać orzechy, wegański jogurt naturalny i cieszyć się śniadaniem.
Naleśniki ze zmieszanych mąk - kokosowej i jaglanej - są pyszne oraz, co równie ważne, bardzo zdrowe. Odpowiednie dla wegan, alergików, jak i osób na diecie bezglutenowej. Aby je przygotować, wystarczy dodać do siebie: mąkę jaglaną (120g), mąkę kokosową (20g), mleko (300ml), dwa jaja, wodę (50ml), łyżeczkę oleju kokosowego oraz szczyptę soli i ksylitolu. Następnie wszystko zmiksować i smażyć jak standardowe naleśniki z mąki pszennej. Do gotowych placków, można dodać niemal wszystko, jednakże szczególnie dobre będą z malinami, porzeczkami i jeżynami. Takie śniadanie dostarczy wiele witamin oraz mikroelementów, znajdujących się w ziarnie orkiszu.
Te z mąki owsianej są zbliżone w smaku do naleśników z mąki pszennej, a jednocześnie mają więcej witamin i są lżejsze. Dodatkowo bogate są w błonnik oraz białka, co jest niezwykle ważne w zdrowej diecie. Aby móc cieszyć się takimi naleśnikami, należy przygotować tylko trzy składniki - płatki owsiane (50g), mleko (najlepiej roślinne, 100ml) oraz jedno jajo. Do uzyskania mąki, potrzebnej w cieście, wystarczy zmiksować płatki owsiane. Dodać do nich mleko i jajko, następnie zmieszać. Ciasto smażyć, jak tradycyjne naleśniki. Tak przygotowane można jeść bez żadnych dodatków albo dodać ulubione owoce, miód czy orzechy. Na szczególną uwagę zasługuje pasta ze zblendowanych daktyli i czekolady, którą można wykonać samemu, po czym przełożyć nią ostudzone placki.
Smacznego!
MIESZANKA NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWA BIO 250g | PŁATKI OWSIANE BEZGLUTENOWE BIO 1kg | MĄKA KOKOSOWA ODTŁUSZCZONA BEZGLUTENOWA BIO 250g |