DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 199 zł BEZPIECZNE PŁATNOŚCI PAY U KONTAKT O NAS BLOG
KOSZYK
28 styczeń 2020
Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany? Niespodzianki oleju kokosowego

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Długi okres przydatności, brak zapachu, klarowna barwa, możliwość poddania obróbce w wysokich temperaturach. Rafinowany olej kokosowy z pewnością niejednemu zawrócił w głowie. Mało kto wie jednak, że w procesie jego rafinacji udział bierze silnie szkodliwy heksan – powstający podczas produkcji ropy naftowej. A to nie jedyna cecha przemawiająca za olejem kokosowym nierafinowanym, ale o tym za chwilę. Zapraszamy do vademecum oleju kokosowego, czyli „z czym się to je i po co”.

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Przez długi czas olej kokosowy był niedoceniany przez konsumentów, ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od tłuszczów zwierzęcych, równie bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, zawiera on jednak niezwykle dużo trójglicerydów o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych (MCT), które odciążają organizm podczas wchłaniania tłuszczy. Właściwości oleju kokosowego: znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm, cechująca się silnymi właściwościami antywirusowymi, antybakteryjnymi i antygrzybicznymi. Amatorzy tego kokosowego superfood doceniają go nie tylko za walory zdrowotne, smakowe, ale i szereg praktycznych zastosowań pielęgnacyjnych.

Amatorzy tego kokosowego „superfood” doceniają go nie tylko za walory zdrowotne i smakowe, ale i szereg praktycznych zastosowań pielęgnacyjnych.

Prawdziwy olej kokosowy pochodzi z miąższu kokosa – jest on tłoczony na zimno z dojrzałych i świeżych orzechów kokosowych, bez podgrzewania ani stosowania substancji chemicznych. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia nie wydziela toksycznych związków w wysokich temperaturach, np. podczas gotowania czy smażenia. Co więcej, w temperaturze pokojowej ma postać stałą, co czyni go doskonałą alternatywą dla masła i oleju palmowego dodawanego do pieczenia tart czy ciast – nadaje im bogatą i gładką konsystencję.

Właściwości oleju kokosowego

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Decydując się na zakup oleju, stajemy nagle przed nieprzewidzianym wyborem. Co wybrać – olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany? Zapoznajmy się najpierw jednak z odpowiednią definicją. Proces rafinacji w wysokich temperaturach powoduje znaczne zubożenie substancji odżywczych produktu. W ten sposób olej kokosowy rafinowany zostaje przystosowany do długoterminowego przetrzymywania.

Na czym polega rafinacja olejów? Już na pierwszym jej etapie, podczas wstępnego tłoczenia w prasach wraz ze wzrostem ciśnienia rośnie także temperatura komory – aż do 160°C. Już wtedy żegnamy się z dostępnym w surowcu białkiem, błonnikiem, witaminami i minerałami. Z powstałych wytłoczyn pozyskuje się około 15% tłuszczu, który najczęściej rozwarstwiony zostaje ropopochodnym rozpuszczalnikiem. Następnie zachodzi destylacja w celu pozbycia się heksanu z produktu. Proces ten ma miejsce w temperaturze powyżej 150°C. Po tym zabiegu następuje odkwaszenie, bielenie i dezodoryzacja, które niszczą dostępne w produkcie fosfolipidy, chlorofil, wapń, magnez, żelazo i miedź – dzieje się to w atmosferze ponad 300°C. W takich temperaturach nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, których już chyba nikomu nie trzeba przedstawiać.

Warto wiedzieć, że rafinacja nie zmienia struktury kwasów tłuszczowych, a tym samym trójglicerydów, które są odpowiedzialne za dużą część właściwości oleju kokosowego. Wiele olejarni wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów i nie stosuje środków chemicznych do oczyszczania barwy i zapachu. Proces ten ma miejsce pod wpływem działania pary, pozwalającej na ekstrakcję jednolitego oleju. Ci, którym nie przeszkadza zapachowa nuta kokosa wybierają zwykle olej kokosowy nierafinowany, tłoczony mechanicznie – tylko raz i to na zimno.

OLEJ KOKOSOWY W EKOCHATKA.PL:

OLEJ KOKOSOWY BEZWONNY BIO 180ml OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 260g OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 950ml ZOBACZ WSZYSTKIE

 

Gdzie kupić olej kokosowy?

Cena, jaką płacisz za olej, znacznie wykracza poza zakup towaru w sklepie. Pamiętaj, że wybierając produkt do spożycia, wybierasz też swoje zdrowie. Zawsze czytaj uważnie etykiety i świadomie wybieraj źródła swoich artykułów spożywczych. Gdzie zatem kupić prawdziwy olej kokosowy nierafinowany? Najczęściej w dobrze zaopatrzonych marketach oraz w internetowych lub lokalnych sklepach ze zdrową żywnością. Dobrej jakości olej kokosowy nierafinowany jest tłoczony ze świeżego miąższu lokalnie na miejscu. Na opakowaniu powinna więc znaleźć się informacja o kraju producenta: Indonezja, Tajlandia, Filipiny, Sri Lanka. Na słoiku znajdziesz wtedy także certyfikaty potwierdzające wysoką jakość produktu.

Ceny oleju kokosowego nierafinowanego wahają się od 9 do 90 zł za litr produktu. Wybierając ten właściwy patrzmy nie tylko na jego walory zdrowotne, ale także cenę. Wbrew pozorom, nie zawsze „drogie” znaczy „dobre”! Jeśli chcemy wybrać produkt pełnowartościowy, czyli olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno, szukajmy tych oznaczonych słowem: virgin, extra vergine, bio, organic, tłoczony na zimno, z pierwszego tłoczenia, mechanicznie tłoczony. Następnie upewnijmy się co do jego pochodzenia i przeczytajmy pełny składu z tyłu pojemnika. Kreatywność producentów nie ma granic – wybierając olej nie idźmy więc na skróty i kupujmy świadomie!

Jaki olej do smażenia

Smażenie nie należy do najzdrowszych metod obróbki jedzenia – zwłaszcza biorąc pod uwagę szkodliwe substancje, które uwalniają się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury, która zwykle dochodzi do 150-200°C. Dlatego ważne jest, by do smażenia wybrać olej, który w tych temperaturach nie ulega rozpadowi na związki rakotwórcze. Z racji swojej budowy olej kokosowy doskonale nadaje się również do smażenia – jego tzw. punkt dymienia znajduje się w okolicy 180°C. Na oleju kokosowym nierafinowanym oraz oleju kokosowym rafinowanym w bezpieczny sposób smażyć można wiele potraw. Mimo, że podczas obróbki uwalnia się delikatny kokosowy zapach, to nie dominuje on ich smaku, a więc doskonale podsmażą się na nim warzywa, mięsa, ryby, jak i słodkie naleśniki czy omlety.

Olej kokosowy - wpływ na włosy

Olej kokosowy na włosy

Dzięki właściwościom antybakteryjnym, olej kokosowy nierafinowany jest doskonały również dla skóry, włosów i zębów. Niewielu z nas wie, że olej ten zmniejsza uszkodzenia spowodowane działaniem promieni słonecznych, blokując około 20% promieniowania ultrafioletowego.

To tylko jedno z wielu pielęgnacyjnych i kosmetycznych zastosowań oleju kokosowego. Olejowanie włosów i skóry stosowane w Indiach ma na celu zabezpieczenie włosów przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych – tak! To właśnie olej kokosowy sprawia, że Hinduski mają najpiękniejsze włosy na świecie, a dbają o nie od dzieciństwa. W warunkach europejskich w ten sposób także wesprzeć można włosy farbowane, przesuszone słońcem, czy ogrzewaniem. Olejowanie można przeprowadzać w domu (w Indiach robią to fryzjerzy – tylko mężczyźni!), poświęcając na to regularnie pewien czas. Pielęgnacja taka jest idealna dla osób, które mają włosy suche i zniszczone, ze skłonnością do rozdwajania się końcówek.

Jak więc wykorzystać olej kokosowy nierafinowany w pielęgnacji włosów? Wystarczy, by w wilgotne włosy wmasować olej kokosowy, a następnie przykryć go czepkiem i ręcznikiem. Zawinięte w ten sposób włosy najlepiej pozostawić na całą noc lub trzymać przez minimum kwadrans. Po tym czasie spłukać wodą i zmyć delikatnym szamponem. Olej doskonale odżywi też same końcówki. W tym celu przed suszeniem należy wmasować go w bardzo małej ilości, by następnie – po regularnym stosowaniu oleju kokosowego nierafinowanego – móc zacząć cieszyć się włosami w jeszcze lepszej kondycji.

Chcesz wiedziec więcej na temat wpływu oleju kokosowego na Twoje włosy? Sprawdź nasz artykuł "Zastosowanie oleju kokosowego na włosy".

 

Twoje zdrowie w naszych rękach

Darmowa dostawa

darmowa dostawa Za zakupy dokonane za kwotę 199 zł lub wyższą kwotę dostarczymy za darmo!

Producenci

Produkty najwyższej jakości

Certyfikat BIO
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij