DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 199 zł BEZPIECZNE PŁATNOŚCI PAY U KONTAKT O NAS BLOG
KOSZYK

AGAR BIO 50g

WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
AGAR BIO 50g
Kod producenta: 8437001473700
Producent: PORTO MUINOS
Kraj pochodzenia składników: Hiszpania
Dostępność: niedostępny
Cena jednostkowa:
28,89 zł
Najniższa cena z 30 dni: 30,09 zł
Do bezpłatnej dostawy brakuje: 199,00 zł

Opis produktu

SKŁADNIKI
agar* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Agar jest używany jako substancja żelująca, substancja zagęszczająca oraz stabilizator. Doskonała alternatywa dla żelatyny pochodzenia zwierzęcego.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Agar agar rozpuścić w letniej wodzie. Podgrzać do wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Podczas studzenia roztwór wodny tworzy żel (po 20 minutach – struktura włóknista, po 2 – 3 godzinach – struktura galarety). Agar zachowuje konsystencję w temperaturze pokojowej.
Bardzo delikatna struktura: 0,80 g/500 ml (0,16 %)
Delikatna struktura: 1,50 g/500 ml (0,3 %)
Twarda struktura: 5,00 g/500 ml (1 %)
Bardzo twarda struktura: 7,00 g/500 ml (1,4 %)

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Agar BIO - czym jest?

To substancja żelująca, zagęszczająca, oraz stabilizator. W kuchni służy za wegański zamiennik żelatyny. Agar BIO przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Agar BIO ma pochodzenie w stu procentach roślinne. Powstaje z krasnorostów (glonów). Jego głównym składnikiem są polisacharydy - cukry. Cechuje go bezwonność i bezsmakowośc.

Jak używać agaru?

Przed użyciem agaru, należy go rozpuścić w wodzie o temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. Rozpuszczony i wystudzony agar dodaj bezpośrednio do tego, co chcesz zagęścić.

Agar BIO juz po 20 minutach stygnięcia przyjmuje konsystencję żelu, a po następnych 2-3 godzinach - galarety (przy 40-50 stopniach Celsjusza). Całkowicie tężeje po ostygnięciu do 35-37 stopni Celsjusza.

To, ile agaru użyć, zależy od pożądanej konsystencji po wystudzeniu:

  • Bardzo delikatna struktura: 0,80 g/500 ml (0,16 %)
  • Delikatna struktura: 1,50 g/500 ml (0,3 %)
  • Twarda struktura: 5,00 g/500 ml (1 %)
  • Bardzo twarda struktura: 7,00 g/500 ml (1,4 %)

Stężały Agar BIO można ponownie rozpuścić, co często jest niemożliwe w przypadku żelatyny.

Do czego użyć agaru?

 

Na agar BIO decydują się nie tylko weganie. Ten wygodny zamiennik żelatyny można doskonale sprawdza się w kuchni każdego miłośnika budyniów, przetworów owocowych, galaret na słodko i słono. Dodatek agaru zagęszcza sosy, gulasze oraz zupy.

Chętnie stosują go miłośnicy samodzielnie przygotowywanych słodyczy - w szczególności ci tworzący łakocie o wyjątkowych kształtach.

Agar nadaje plastyczności, a dzięki możliwości ponownego rozpuszczenia stężonego agaru, pozwala na eksperymentowanie z wizualnymi formami dań.

Czy jest bezpieczny?

 

Agar jest doskonale przebadany, bezpieczny dla zdrowia. Szeroko wykorzystuje się go w kuchniach Dalekiego Wschodu, a coraz częściej także w domach Europejczyków i Amerykanów.

Proponowany agar posiada certyfikat BIO. Glony potrzebne do stworzenia go rosły w czystych wodach, a podczas przetwarzania nie wykorzystywano sztucznych środków.

Szczegóły produktu

Wegetariański
Wegański
Certyfikat bio: jest
Kraj producenta: PORTO MUINOS
Kraj pochodzenia składników: Hiszpania

Twoje zdrowie w naszych rękach

Darmowa dostawa

darmowa dostawa Za zakupy dokonane za kwotę 199 zł lub wyższą kwotę dostarczymy za darmo!

Producenci

Produkty najwyższej jakości

Certyfikat BIO
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij