DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 199 zł BEZPIECZNE PŁATNOŚCI PAY U KONTAKT O NAS BLOG
KOSZYK

Żywność ekologiczna

Żywość ekologiczna - cała prawda

"Żywność ekologiczna" to nie tylko żywność pochodząca z ekologicznych terenów gdyż nieskażony teren to tylko jedno z kryteriów jakie należy spełnić by nosić to miano. Kolejnymi ważnymi kryteriami jest produkcja i przetwarzanie tejże żywności ekologicznymi metodami w regularnie kontrolowanych gospodarstwach. "Żywność ekologiczna" jest żywnością do produkcji, której nie używa się nawozów sztucznych, środków chemicznych. W żywieniu zwierząt stosuje się głownie pasze ekologiczne. Produkty ekologiczne nie mogą zawierać sztucznych barwników, chemicznych środków zapachowych, smakowych oraz konserwujących. Produkty te zawsze muszą posiadać odpowiedni certyfikat.

Należy pamietac ze często używa się nazwy "zdrowa żywność" jako zamiennik "żywności ekologicznej", co jest błędem ponieważ miano "zdrowa żywność" wykorzystywane jest często do celów marketingowych, gdyż produkty tak nazywane w przeciwieństwie od "żywności ekologicznej" nie muszą posiadać certyfikatów a więc nie koniecznie spełniają podstawowe wymagania.

Jakie informacje powinny się znaleźć na etykiecie produktu ekologicznego:

Jakie korzyści płyną ze spożywania żywności ekologicznej?

Z wielu badan wynika, iż żywność konwencjonalna zawiera w swym składzie wiele substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi i zwierząt. Pewne pestycydy w dużym stężeniu, prowadzą do uszkodzenia wewnętrznych organów, zostaje zakłócona odporność a także niosą ryzyko powstawania zaburzeń hormonalnych i kłopotów z płodnością. Azotany i azotyny zawartych w sztucznych nawozach roślin mogą nawet doprowadzić do nowotworów układu pokarmowego oraz białaczki. Natomiast antybiotyki podawane zwierzętom, odkładają się w mięsie, w mleku, w jajkach, co skutkuje tym ze spożywający je ludzi uodparniają się na nie, a co za tym idzie uniemożliwione zostaje skuteczne leczenie rożnych infekcji. Niektóre barwniki a także benzoesan sodu mogą prowadzić do nadpobudliwości wśród dzieci, co w dzisiejszych czasach jest częstym zjawiskiem i wiąże się z kłopotami w nauce.

Spożywanie żywności ekologicznej nie niesie ze sobą tych zagrożeń. A wręcz przeciwnie, gdyż posiada większe stężenia witamin i minerałów niż żywność konwencjonalna.

Wybieranie produktów ekologicznych jest najlepszym sposobem na zapobieganie powstawaniu wielu chorób, ale także na ich leczenie, o czym mogą się Państwo przekonać czytając opisy dołączone do każdego z oferowanych przez produktów.

Twoje zdrowie w naszych rękach

Darmowa dostawa

darmowa dostawa Za zakupy dokonane za kwotę 199 zł lub wyższą kwotę dostarczymy za darmo!

Producenci

Produkty najwyższej jakości

Certyfikat BIO
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij