Waniliowa puenta dla wyśmienitych ciast i deserów. Od wieków używana jako urozmaicenie kuchni, dziś stała się niezbędnym składnikiem wielu dań. To zdrowa alternatywa dla popularnego, syntetycznego odpowiednika. Dostępna w najczystszej możliwej formie! Cukier waniliowy AMYLON jest nieprzetworzonym produktem pozyskiwanym bezpośrednio z trzciny cukrowej i lasek wanilii Bourbon. Otrzymuje się go poprzez wyciśnięcie
i wysuszenie soku z trzciny cukrowej i połączenia z pyłkiem waniliowym.
Czym zastąpić cukier waniliowy? Czy jest to w ogóle możliwe? Owszem - wersji jest wiele, w zależności od tego jakim czasem dysponujesz. Jeśli masz go sporo i posiadasz dostęp do sprawdzonych źródeł wanilii, możesz w łatwy sposób wykonać domowy sos waniliowy na bazie alkoholu. Jednak do jego ekstrakcji potrzeba około 4 tygodni oczekiwania. Dla tych, którzy mają małe dzieci i nie mają tak wiele czasu, istnieje szybki sposób na wykonanie domowej wersji. Jak zrobić cukier waniliowy?(zobacz przepis) np. https://www.mojegotowanie.pl/przepis/domowy-cukier-waniliowy2
Nuta wanilii dostępna więc może być w kuchni na wiele sposobów. Najprostszym i równie zdrowym jest urozmaicenie dania czystym cukrem waniliowym BIO AMYLON. Cukier waniliowy (cena sugerowana producenta).
EKOALFABET – cukier waniliowy BIO:
- pozyskany z ekologicznego cukru trzcinowego i prawdziwej wanilii z Francji i Madagaskaru,
- bez syntetycznej waniliny i etylowaniliny, aromatów podobnych do naturalnych, jednak znacznie bardziej nachalnych,
- szybki sposób na zdrowe urozmaicenie kuchni, bez konieczności wykonywania domowego cukru waniliowego.
SKŁADNIKI
cukier trzcinowy*, wanilia Bourbon* (min. 1,5%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu