SKŁADNIKI
nasiona alfalfa
(lucerny)* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna:
1090 kJ/263 kcal
Tłuszcz: 3,0 g
w tym kwasy tłuszczowe
nasycone: 0,8 g
Węglowodany: 17,7 g
w tym
cukry: 7,5 g
Białko: 18,9 g
Sól: 0,013 g
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Torebkę z nasionami zanużyć w naczyniu z letnią przegotowaną wodą i
pozostawic na 8-10 godzin. Następnie zlać wodę i pozostawić nasiona w
naczyniu na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, przepłukując obficie wodą 1-2
razy dziennie. Po 2-3 dniach kiełki sa gotowe do spożycia. Z jednego woreczka
po 2 dniach można uzyskać około 40 g kiełków.
UWAGA
Mikrokorzenie mogą wygladać jak plesń. Produkt
nieodpowiedni dla małych dzieci. Może zawierać twarde nasiona. Uważać przy
spożyciu.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu. Chronić przed
światłem i bezpośrednim działaniem promienii słonecznych. Wykiełkowane nasiona
przechowywać w lodówce i spożyć w ciagu kilku dni.