SKŁADNIKI
nasiona fasolki
mung* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna:
1146kJ/ 274 kcal
Tłuszcz: 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe
nasycone: 0,27 g
Węglowodany: 42,0 g
w tym
cukry: 1,4 g
Białko: 23 g
Sól: 0,02 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Torebkę z nasionami zanużyć w naczyniu z letnią
przegotowaną wodą i pozostawic na 8-10 godzin. Następnie zlać wodę i
pozostawić nasiona w naczyniu na 2-3 dni w temperaturze pokojowej,
przepłukując obficie wodą 1-2 razy dziennie. Po 2-3 dniach kiełki sa gotowe
do spożycia. Z jednego woreczka po 2 dniach można uzyskać około 40 g
kiełków.
UWAGA
Mikrokorzenie mogą wygladać jak plesń. Produkt
nieodpowiedni dla małych dzieci. Może zawierać twarde nasiona. Uważać przy
spożyciu.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu. Chronić przed
światłem i bezpośrednim działaniem promienii słonecznych. Wykiełkowane nasiona
przechowywać w lodówce i spożyć w ciagu kilku dni.