Łuskane orzechy włoskie, to doskonała propozycja zarówno jako uzupełnienie dań, jak i niezależna przekąska. Smakosze wiedzą, że miseczka orzechów to nie tylko treściwe wsparcie diety, ale także sposób na relaks. Łatwo zacząć je jeść, gorzej skończyć… Znany słodko-gorzki smak wiąże się z ich bogactwem odżywczym. Orzechy włoskie BIO PLANET pochodzą z ekologicznych sadów orzechowych w Mołdawii.
Jak przechowywać orzechy włoskie BIO? Po zakupie należy przesypać je do próżniowego pojemnika i umieścić w chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce. Wtedy dłużej zachowają świeżość i substancje odżywcze. Orzechy włoskie pasują do wszystkiego: czekolady, miodu, sera, sałatek, tarty czy jako dodatek do ciasta, owsianki, jaglanki, czy odżywczych smoothie. W wersji soft występują oblane czekoladą lub masą marcepanową, w wersji hard jako nalewka z orzecha włoskiego (orzechówka przepis). Np. https://www.zajadam.pl/alkohole-domowe/orzechowka-nalewka-orzechowa
Już 4 orzechy dziennie zwiększają stężenie kwasów z rodziny omega-3, co zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca nawet o połowę! Nie dziwi więc fakt, że zaleca się ich spożycie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Orzechy włoskie – ile dziennie? Mają mało węglowodanów, za to dość dużo białka i sporo błonnika. Naukowcy dowodzą, że osoby, które jedzą garść dziennie, są szczuplejsze i znacznie zdrowsze. Bez oporu można zjeść więc codziennie 1-2 garści, co średnio oznacza 10-14 orzechów włoskich.
EKOALFABET Orzech włoski, właściwości:
SKŁADNIKI
orzechy włoskie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2833 kJ / 686 kcal
Tłuszcz - 65 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 6,0 g
Węglowodany - 7,0 g
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 15 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.
Zobacz więcej w kategorii Orzechy