Król na talerzu! Ryż jaśminowy uważany jest za najszlachetniejszy i najwytworniejsze wszystkich gatunków ryżu. Ma delikatny smak, długie ziarna o barwie perłowego jaśminu, a podczas gotowania uwalnia przyjemny, kwiatowy aromat. Doskonale nadaje się do przygotowania posiłków tradycyjnych, jak i tych z kuchni azjatyckiej. Króluje na stołach na całym świecie, choć pochodzi z Kambodży: kraju rolnictwa, świątyń i…najdłuższego alfabetu na świecie. Oryginalny ryż jaśminowy polecamy jest jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów. Ryż jaśminowy – do czego się go stosuje? Nie tylko do potraw mięsnych, ale także do dań z warzywami, jak i tych na słodko.
Ryż jaśminowy: gotowanie! Gotowanie ryżu jaśminowego metodą absorbcji wody jest podstawą żywienia w krajach azjatyckich, która gwarantuje zachowanie jego wszystkich wartości odżywczych (nie zostają wypłukane z odlewaną wodą). Ryż należy na sitku przepłukać dwukrotnie pod bieżącą wodą. Zalać wodą, tak aby stanowiła ona 1,5 ilości ryżu. Należy gotować na delikatnym ogniu przez 20 minut. Po wyłączeniu palnika pozostawić na 5 minut pod przykryciem.
EKOALFABET – ryż jaśminowy, właściwości:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1496 kJ / 352 kcal
Tłuszcz - 0,7 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 80 g,
w tym cukry - 0,1 g
Białko - 6,1 g
Sól - 0,09 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.