SKŁADNIKI
suszona
rzodkiew japońska* (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Daikon to
biała japońska rzodkiew. Sengiri to japońskie określenie „pocięte na paski”.
Sengiri daikon jest suszone na słońcu i ma oryginalny, słodki
smak. Polecamy do sushi, zup miso lub
sałatek.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Moczyć przez ok. 10 minut, następnie odsączyć
i krótko podsmażyć na oleju. Dodać pozostałą po moczeniu wodę i gotować
ok. 10 minut. Doprawić sosem shoyu, octem ryżowym, mirinem i imbirem
(opcjonalnie). Połączyć z innymi warzywami korzeniowymi.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1096 kJ / 260 kcal
Tłuszcz: 0
g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 45 g
w
tym cukry: 23 g
Błonnik: 18 g
Białko: 11 g
Sól: 0,3
g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.