Takie małe, a takie dobre! To drobne chrupadełko doskonale zastąpi mniej zdrowe zakąski, które można wziąć ze sobą wszędzie. Słonecznik łuskany doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Doskonale smakuje też po uprażeniu. Czy słonecznik jest zdrowy? Owszem! Można go jeść bez wyrzutów sumienia, zyskując dobry wzrok, gładką cerę i równowagę układu sercowego. Ma niewielką zawartość cholesterolu, dlatego jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych.
Jak uprażyć słonecznik? Pestki słonecznika należy wymieszać na zimnej patelni z kilkoma kroplami oliwy. Włączyć kuchenkę i mieszając odczekać maksymalnie 5 minut. Po chwili pestki będą wystudzone i zdatne do spożycia. Do prażenia dodać można szczyptę soli, cukru lub cynamonu. Uprażenie na patelni nie tylko wzbogaci smak nasion, ale także zagwarantuje pozbycie się wszelkich możliwych drobnoustrojów. Jest to więc zabieg, który warto stosować, a który z pewnością urozmaici smak wielu potraw.
EKOALFABET, pestki słonecznika:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2458 kJ / 594 kcal
Tłuszcz - 49 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,7 g
Węglowodany - 12 g,
w tym cukry - 0,5 g
Białko - 23 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.