Słodkiego smaku nigdy dość… ale białego cukru mamy często aż za dużo. Znajduje się on w większości produktów spożywczych, deserów i domowych cukierniczek. Nie jest zdrowy, a do potraw wnosi jedno - słodkość. Zamiast niego, możesz jednak wybrać cukier trzcinowy - zdrowszy, bogatszy smakowo, robiący wrażenie nawet wizualnie.
Cukier trzcinowy bierze się - jak sama nazwa wskazuje - z trzciny cukrowej. Trzcinę uprawia się w gorących rejonach (m.in na Filipinach, w Laosie i Chinach). O cukrze trzcinowym można powiedzieć, że jest produktem egzotycznym - to jednak nie przeszkodziło mu w zadomowieniu się w Europie.
Co stoi za charakterystyczną barwą cukru trzcinowego? Złocistobrązowy kolor wynika z zawartości melasy. Melasa nie tylko barwi cukier, ale także wzbogaca go o witaminy i minerały, nieobecne w cukrze białym. Najbardziej wartościowy jest nierafinowany cukier z trzciny - znajdziesz go w ofercie sklepu.
Powszechnie zalicza się go do zdrowszych zamienników, a to nie jest jedyna zaleta trzcinowego cukru.
Cukier trzcinowy eko znacznie różni się smakiem od białego. Oczywiście jest bardzo słodki, ale poza tym przywodzi na myśl karmel. To czyni go doskonałą odmianą od wrażeń, do których przywykliśmy przez lata konsumpcji cukru białego.
W ofercie znajdziesz cukier trzcinowy sypki oraz w kostkach - doskonały do kawy i herbaty. Doda im bogatszego smaku, który na pewno docenią Twoi goście.
Cukier trzcinowy ma taką samą kaloryczność, co klasyczny cukier biały. Dostarcza szybkiej energii z węglowodanów prostych - tak więc, mimo obecności minerałów i witamin, trzeba spożywać go z umiarem. Ma również wysoki indeks glikemiczny więc nie poleca się go osobom z zaburzeniami metabolicznymi i cukrzycą.
Cukier trzcinowy BIO sprawdza się w deserach, wypiekach, jako dodatek do kawy i herbaty. Wszędzie tam, gdzie trzeba dosłodzić, jest miejsce na łyżeczkę trzcinowego specjału. Asortyment obejmuje różne gramatury torebek cukru trzcinowego - od 300 gram do 5 kilogramów. Cukier przechowuj w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, aby uniknąć nieestetycznego zbrylenia.
Dlaczego warto wybierać akurat bio cukier trzcinowy? Stawiając na produkty certyfikowane masz pewność, że trzcina wykorzystana do produkcji cukru była uprawiana bez pestycydów i sztucznych nawozów.
Cukier trzcinowy to produkt popularny na całym świecie - to skłania wielu producentów do maksymalizowania wydajności upraw niezdrowymi metodami… To nie dotyczy producentów ekologicznych - oni stawiają na jakość. Bio Planet, Alternativa czy Oxfam dbają o to, aby oferowany przez nich cukier trzcinowy cechował się doskonałymi właściwościami smakowymi i pełnym bezpieczeństwem.
Cukier trzcinowy z certyfikatami ekologiczności dostarczy Ci tylko naturalnej słodyczy, minerałów i witamin. Bez szkodliwej chemii czy barwników, poprawiających estetykę produktu, co zdarza się w cukrach nieekologicznych.
Cukier trzcinowy - cena za kilogram waha się od 15 do 45 złotych. Koszt zależy od dokładnego pochodzenia produktu. Wlicza się w niego między innymi ekologiczna uprawa na małą skalę, oraz wszystkie opłaty związane z importem. W każdym przypadku masz do czynienia z cukrem trzcinowym najwyższej jakości.
Chcesz zakosztować cukru trzcinowego? W cukier trzcinowy najlepiej zaopatrzyć się w sklepie ekologicznym. Wtedy masz pewność, że cukier nie jest podrabiany. Niestety, czasami to co konsument bierze za cukier trzcinowy, w rzeczywistości jest barwionym cukrem białym.
Pamiętaj - brązowy kolor nie oznacza, że cukier to prawdziwy cukier trzcinowy. Cena… również nie. W marketach możesz trafić na cukier brązowy, udający trzcinowy. Łączy go z nim jedynie kolor…
Pewne źródła - sprawdzeni producenci i odpowiedzialny sklep - gwarantują oryginalność wyrobu. Dobrze trafiłeś. Sieć dostawców sklepu Ekochatka obejmuje wyłącznie zaufane marki.
Wybierz cukier trzcinowy BIO z Ekochatki - oryginalny, od zaufanych, certyfikowanych producentów z całego świata. Zapoznaj się z asortymentem, złóż zamówienie i na własnych kubkach smakowych przetestuj brązowy specjał!