Bezglutenowe wersja klasycznych pierogów z kapustą i grzybami to przepis na smaczny obiad, nie tylko w okresie świątecznym!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70min.
KROK 1: Grzyby suszone moczymy w wodzie przez 5 minut. Płuczemy, znowu zalewamy wodą i moczymy ok. pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę pierwsza cebulę. Gdy trochę zmięknie dodajemy grzyby, podsmażamy i dodajemy kapustę kiszoną, podsmażamy. Gdy całość będzie sucha dodajemy wodę z grzybów i dusimy wszystko ok 15 minut. aż odparuje się woda. Kapustę z grzybami lekko doprawiamy do smaku, miksujemy w robocie lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
KROK 2: Mąki i gumę guar wysypujemy na stolnicę, mieszamy i powoli wlewamy szklankę gorącej wody zagniatając ciasto (można widelcem aby się nie poparzyć). Obserwujemy jak zachowuje się mąka i dodajemy jeszcze tyle wody aby ciasto się skleiło (jeszcze ok. 3/4 szklanki) . Ciasto jest bardzo przyjemne w konsystencji, nie rozciąga się ale bardzo dobrze się do siebie klei. Dzielimy na dwie lub trzy części, wkładamy do woreczka lub pod ściereczkę aby nie wyschło i dajemy mu odpocząć 10 minut.
KROK 3: Stolnicę podsypujemy mąką wykłądamy część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy kółka szklanką i wkładamy farsz. Musimy uważać bo ciasto się nie rozciąga i łatwo pęka, jest bardzo delikatne. Wkładamy łyżeczkę farszu sklejamy brzegi i wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy po wypłynięciu ok 5 minut.
KROK 5: Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, lekko ją solimy. Pierogi podajemy okraszone cebulką i lekko popieprzone.
SMACZNEGO!
BOROWIK SUSZONY BIO 20g | MĄKA RYŻOWA PEŁNOZIARNISTA BIO 500g | KAPUSTA KISZONA BIO 680g (410g) | MĄKA GRYCZANA PEŁNOZIARNISTA BIO 500g |