Ciecierzyca, zwana także grochem włoskim i cieciorką, należy do najbardziej cenionych dodatków do diety wegańskiej i wegetariańskiej. Swoje zastosowanie w kuchni odnajduje nie tylko sama roślina, ale i płyn, który odnajdziemy w jej towarzystwie. Oferowane w sklepie Ekochatka.pl puszki ciecierzycy charakteryzują się bogactwem wartości odżywczych i wyjątkowym smakiem. Co więcej – dzięki swoim właściwościom stanowić mogą świetny substytut jajek.
Puszka ciecierzycy zawiera bogatą ilość białka roślinnego, błonnika, witamin i wielu składników mineralnych. Składniki te wspomagają odchudzanie, zmniejszają poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają zaparciom, a nawet pomóc mogą w walce z rozwojem cukrzycy. Puszka ciecierzycy to prawdziwa skarbnica właściwości zdrowotnych, a jej nasiona to nie tylko smaczny posiłek, ale i zdrowa dawka wartości odżywczych.
Nasiona z puszki ciecierzycy od razu gotowe są do spożycia. Mają lekko orzechowy posmak, a swoje zastosowanie znajdą w wielu potrawach – zwłaszcza w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ciecierzyca doskonale nada się jako dodatek do sałatek, ale wykorzystać ją można również w daniach mięsnych i bezmięsnych. Stanowi podstawowy składnik znanych i lubianych falafeli. Wykorzystać ją można także podczas przygotowywania obiadowych klopsików, a nawet jako element śniadania do pracy. Co więcej, cieciorkę można zmielić, aby uzyskać zdrową pastę do posmarowania chleba lub niestandardowe nadzienie do pierogów.
Okazuje się jednak, że nie tylko sama roślina zachwyca kubki smakowe naszych Klientów. W puszce ciecierzycy, oprócz samej cieciorki, znajdziemy również aquafabę. Jest to nic innego jak płyn powstały po ugotowaniu ciecierzycy. Nie wylewajmy go! Aquafaba stanowi świetny zamiennik jaj w daniach wegańskich – płyn z puszki ciecierzycy możemy ubić. Zmiksowana woda przybiera formę sztywnej i puszystej piany, która następnie doskonale sprawdzi się jako składnik bezjajecznych bez, biszkoptów czy kremów. Po długim kontakcie z nasionami i gotowaniu aquafaba nabiera wielu właściwości. Zawiera ona białko i skrobię, ma mało kalorii (od 3 do 5 kilokalorii na jednej łyżeczce), wolna jest od glutenu czy cholesterolu. By użyć jej zamiast jajka w przepisie, wystarczy skorzystać z prostego przelicznika:
Sposobów na wykorzystanie puszki ciecierzycy w swojej kuchni jest naprawdę wiele. Jej właściwości odżywcze i bogaty wachlarz zastosowań sprawiają, że jej popularność stale wzrasta, a każdego dnia zyskuje ona kolejnych zwolenników. W naszej ofercie znajdą Państwo bogaty asortyment ekologicznych puszek ciecierzycy – konserwowanej, w zalewie BIO, małych i dużych. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie coś dla siebie i nareszcie będzie mógł cieszyć się wyjątkowym smakiem i właściwościami cieciorki.