W dzisiejszych czasach coraz więcej osób otrzymuje diagnozę celiakii, alergii i nietolerancji glutenu. Całe szczęście, dieta bez glutenu nie wymusza rezygnacji z ulubionych mącznych potraw. Na diecie bezglutenowej, mąka kukurydziana stanowi pełnoprawny, bezpieczny zamiennik mąki pszennej.
Kukurydza to zboże naturalnie bezglutenowe. Mąkę pozyskuje się poprzez zmielenie ziaren. Wybierając ją na diecie wykluczającej gluten, zwróć uwagę na certyfikat przekreślonego kłosa. Świadczy on o tym, że w procesie produkcji mąka kukurydziana nie miała styczności z pszenicą.
W ofercie sklepu znajdziesz mąki przeznaczone specjalnie dla bezglutenowców. Zapoznaj się z opisem produktu i wybierz ten posiadający certyfikat.
Mąka kukurydziana sprawdza się również na zwykłej diecie - szczególnie tej zdrowej! Kukurydziana mąka to skarbnica witamin z grupy B, folianów, przeciwutleniaczy i minerałów. Jej spożywanie wspomaga serce, zapobiega chorobom oczu i anemii, a nawet zwiększa odporność.
Mąka kukurydziana jest lekkostrawna, dzięki czemu nadaje się dla osób z problemami gastrycznymi oraz dla dzieci. Należy do zdrowych mąk - zwłaszcza, jeśli wybierzesz tą ekologiczną.
Ekologiczna mąka kukurydziana od takich producentów jak Bio Planet czy Probio, powstała z kukurydzy uprawianej bez pestycydów i sztucznych nawozów. Również w procesie przetwórczym, mąka nie miała kontaktu z potencjalnie szkodliwymi substancjami. To czyni ją doskonałym wyborem dla każdego, kto chce zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych.
Ile kosztuje mąka kukurydziana? Cena zależy od kilku czynników i zawsze znajduje uzasadnienie w jakości. Oferta sklepu zawiera wyłącznie mąki od producentów, którzy dokładają starań, by ich wyroby były jak najlepsze dla zdrowia.
Maka kukurydziana pasuje do ciast, panierek, naleśników, puddingów, zup, domowego chleba czy placków tortilli. Koniecznie wypróbuj ją zwłaszcza w słodkich przepisach - dopełni je swoim wyrazistym smakiem.
Kukurydziana mąka ma doskonale właściwości sklejejące, a równocześnie nadaje daniom lekkości. Ciasto na mące kukurydzianej będzie delikatne, nie tak zbite i zapychające, jak z mąki pszennej. Najlepiej smakuje na świeżo. Jeśli chcesz przechowywać ciasto przez kilka dni, rób to w zamkniętym pojemniku - dzięki temu nie wyschnie.
Dla najlepszych efektów warto mieszać ją z innymi mąkami. Mąka kukurydziana doskonale komponuje się na przykład z mąką ryżową. A jeśli nie masz ochoty na eksperymenty, w ofercie sklepu znajdziesz liczne gotowe mieszanki na wypieki!
Na bazie mąki kukurydzianej możesz zrobić smakowity biszkopt, muffinki czy ciasto drożdżowe. Dodaj do nich świeże owoce, domową konfiturę, gorzką czekoladę… Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
Już wiesz, że mąka kukurydziana powinna być ekologiczna. Taką właśnie ma dla Ciebie sklep Ekochatka - najzdrowszą, naturalną, od sprawdzonych producentów.
Mąka kukurydziana - cena nie należy do wysokich! Za kilogram mąki kukurydzianej zapłacisz średnio 8-12 złotych.
Są również droższe warianty - skrobia kukurydziana czy niezwykła nixtamalizowana mąka z niebieskiej kukurydzy. To produkty, wymagające bardziej zaawansowanych procesów przetwórczych.
Nixtamalizacja polega na mieleniu ziaren nasączonych w wodzie i naturalnym wapniu. Dzięki temu, składniki odżywcze są łatwiej przyswajane przez organizm. Taka mąka kukurydziana wygląda inaczej - jej kolor jest lekko niebieski dzięki antocyjanom - dobroczynnym związkom znajdujących się w roślinach.
Skrobia kukurydziana nie jest tym samym co mąka kukurydziana. Skrobi używa się jako zagęstnika, w dużo mniejszej ilości. Z tego względu, nie sugeruj się ceną za kilogram - już 200 gram starczy Ci na długo.
Zapoznaj się z ofertą i wybierz zdrowszy zamiennik zwykłej mąki!