DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 199 zł BEZPIECZNE PŁATNOŚCI PAY U KONTAKT O NAS BLOG
KOSZYK

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA (PYTLOWA) NADBUŻAŃSKA TYP 720 BIO 1kg

WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA (PYTLOWA) NADBUŻAŃSKA TYP 720 BIO 1kg
Kod producenta: 5907690790257
Producent: MŁYNY WODNE
Kraj pochodzenia składników: Polska
Dostępność: duża ilość
Termin wysyłki: 24h - 48h
Cena jednostkowa:
10,69 zł
Najniższa cena z 30 dni: 9,89 zł
Do bezpłatnej dostawy brakuje: 199,00 zł

Opis produktu

SKŁADNIKI
mąka ŻYTNIA chlebowa* typ 720 pytlowa (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Mąka o niskim stopniu przemiału, ze 100 % ziaren żyta dawnych odmian uprawianych w polskich gospodarstwach ekologicznych.
Mielona w młynie wodnym, pradawnym sposobem, przesiewana przez pytel (sita), w ten sposób jest oczyszczona z części łuski ziarna. Zawiera wszystkie części ziarna - źródło błonnika i składników mineralnych.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1370 kJ/327 kcal
Tłuszcz: 2,2 g
w tym kwasy nasycone: 0,23 g
Węglowodany: 77,4 g
w tym cukry: 2,5 g
Błonnik: 6,4 g
Białko: 5,9 g
Sól: 0,02 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Mąka pytlowa

Do stworzenia domowego chleba jak z dawnych lat, potrzeba… mąki jak z dawnych lat!

Taka właśnie jest mąka żytnia pytlowa z pełnego przemiału, mielona w młynie wodnym.
Mąka żytnia chlebowa pytlowa Młyny Wodne należy do najbardziej odżywczych, najzdrowszych zamienników klasycznej mąki pszennej.

Proponowana mąka powstaje z dawnych odmian żyta, uprawianych w gospodarstwach ekologicznych. Zboże nie podlega przesiewowi. Oczyszczanie mąki pytlowej z łusek następuje na pytlu - rodzaju sita, stąd też pochodzi jej nazwa.

 

Jak wygląda mąka żytnia pytlowa?

 

Typ 720 to mąka pytlowa żytnia o twardej strukturze i szaro-brązowym kolorze. Odznaczają się w niej ciemniejsze fragmenty grubo zmielonych ziaren.

Smak i zapach mąki żytniej chlebowej Młyny Wodne jest niezwykle wyrazisty. Aromat roznosi się po domu od razu po otworzeniu.

Minerały i witaminy w mące pytlowej

Dzięki pełnemu przemiałowi, mąka pytlowa zachowuje bogactwo witamin i minerałów obecnych w życie. Stanowi skarbnicę przede wszystkim witamin z grupy B.

Obecne w niej minerały to m.in. magnez, cynk, żelazo, miedź i fosfor.

Dzięki temu, że mąka żytnia chlebowa Młyny Wodne zawiera wszystkie części ziarna, może się pochwalić także wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Właściwości odżywcze mąki żytniej chlebowej Młyny Wodne

Mąka z żyta ma niższy indeks glikemiczny niż pszenna mąka, więc doskonale sprawdza się w diecie osób kontrolujących poziom cukru we krwi.

Bogactwo błonnika pokarmowego oraz węglowodanów złożonych (uwalniających energię stopniowo) sprawia, że skutecznie syci. Z tego względu, po mąkę pytlową warto sięgnąć na diecie odchudzającej.

Do czego użyć mąki pytlowej marki Młyny Wodne?

Mąka pytlowa to tradycyjny rodzaj mąki. Dlatego, tak doskonale sprawdza się w wypieku pieczywa inspirowanego recepturami naszych Mam i Babć.

Równie aromatycznego, wyrazistego i odżywczego chleba nie znajdziesz w zwykłej piekarni - na szczęście, dobra mąka jest podstawą smakowitego pieczywa. Właśnie ją znalazłeś!

Poza wypiekiem chlebów i bułek, sprawdza się w zakwasie na żur, jak również w słodkich wypiekach - piernikach i ciasteczkach! Wyrazisty smak pełnego żyta dobrze współpracuje z korzennymi przyprawami.

Skosztuj tradycyjnej mąki z Młynów Wodnych - zdrowej, odżywczej i wyrazistej, a w wyśmienity sposób wspomożesz swój organizm!

Szczegóły produktu

Wegetariański
Wegański
Certyfikat bio: jest
Kraj producenta: MŁYNY WODNE
Kraj pochodzenia składników: Polska

Twoje zdrowie w naszych rękach

Darmowa dostawa

darmowa dostawa Za zakupy dokonane za kwotę 199 zł lub wyższą kwotę dostarczymy za darmo!

Producenci

Produkty najwyższej jakości

Certyfikat BIO
Koszyk został zaktualizowany
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij