SKŁADNIKI
mąka ŻYTNIA chlebowa* typ 720 pytlowa (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Mąka o niskim stopniu przemiału, ze 100 % ziaren żyta dawnych odmian uprawianych w polskich gospodarstwach ekologicznych.
Mielona w młynie wodnym, pradawnym sposobem, przesiewana przez pytel (sita), w ten sposób jest oczyszczona z części łuski ziarna. Zawiera wszystkie części ziarna - źródło błonnika i składników mineralnych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1370 kJ/327 kcal
Tłuszcz: 2,2 g
w tym kwasy nasycone: 0,23 g
Węglowodany: 77,4 g
w tym cukry: 2,5 g
Błonnik: 6,4 g
Białko: 5,9 g
Sól: 0,02 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Do stworzenia domowego chleba jak z dawnych lat, potrzeba… mąki jak z dawnych lat!
Taka właśnie jest mąka żytnia pytlowa z pełnego przemiału, mielona w młynie wodnym.
Mąka żytnia chlebowa pytlowa Młyny Wodne należy do najbardziej odżywczych, najzdrowszych zamienników klasycznej mąki pszennej.
Proponowana mąka powstaje z dawnych odmian żyta, uprawianych w gospodarstwach ekologicznych. Zboże nie podlega przesiewowi. Oczyszczanie mąki pytlowej z łusek następuje na pytlu - rodzaju sita, stąd też pochodzi jej nazwa.
Typ 720 to mąka pytlowa żytnia o twardej strukturze i szaro-brązowym kolorze. Odznaczają się w niej ciemniejsze fragmenty grubo zmielonych ziaren.
Smak i zapach mąki żytniej chlebowej Młyny Wodne jest niezwykle wyrazisty. Aromat roznosi się po domu od razu po otworzeniu.
Dzięki pełnemu przemiałowi, mąka pytlowa zachowuje bogactwo witamin i minerałów obecnych w życie. Stanowi skarbnicę przede wszystkim witamin z grupy B.
Obecne w niej minerały to m.in. magnez, cynk, żelazo, miedź i fosfor.
Dzięki temu, że mąka żytnia chlebowa Młyny Wodne zawiera wszystkie części ziarna, może się pochwalić także wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Mąka z żyta ma niższy indeks glikemiczny niż pszenna mąka, więc doskonale sprawdza się w diecie osób kontrolujących poziom cukru we krwi.
Bogactwo błonnika pokarmowego oraz węglowodanów złożonych (uwalniających energię stopniowo) sprawia, że skutecznie syci. Z tego względu, po mąkę pytlową warto sięgnąć na diecie odchudzającej.
Mąka pytlowa to tradycyjny rodzaj mąki. Dlatego, tak doskonale sprawdza się w wypieku pieczywa inspirowanego recepturami naszych Mam i Babć.
Równie aromatycznego, wyrazistego i odżywczego chleba nie znajdziesz w zwykłej piekarni - na szczęście, dobra mąka jest podstawą smakowitego pieczywa. Właśnie ją znalazłeś!
Poza wypiekiem chlebów i bułek, sprawdza się w zakwasie na żur, jak również w słodkich wypiekach - piernikach i ciasteczkach! Wyrazisty smak pełnego żyta dobrze współpracuje z korzennymi przyprawami.
Skosztuj tradycyjnej mąki z Młynów Wodnych - zdrowej, odżywczej i wyrazistej, a w wyśmienity sposób wspomożesz swój organizm!