SKŁADNIKI
100% maranta
(skrobia z korzenia)* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Maranta trzcinowata jest dobrym środkiem wiążącym, może być
używana do przygotowywania i zagęszczania wielu potraw:
klarownych zup i sosów, puddingów, ciastek, galaretek , budyniów, lodów
oraz wypieków dla dzieci. W
diecie bezglutenowej świetnie sprawdza się w charakterze zagęstnika, a także
zamiennika mąk glutenowych.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Zaleca się mieszanie maranty trzcinowatej z zimnym
płynem, a następnie dodanie mieszanki do gorącego płynu. Podgrzewa się potrawę
tylko do momentu, aż zgęstnieje.
Do wypieków można użyć jej w ilości 10%
całej objętości mąki.
Działa w minusowych temperaturach i zapobiega
tworzeniu się kryształków lodu w zamrażanych produktach.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna - 1519 kJ / 362kcal
Tłuszcz - 0,1 g
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 88,2 g
w tym cukry - 0
g
Błonnik - 3,4 g
Białko - 0,3
g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu