SKŁADNIKI
olej rzepakowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Głównie nadaje się do smażenia i gotowania. Nie jest rafinowany natomiast jest dezodoryzowany.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 3404 kJ / 828 kcal
Tłuszcz: 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,4 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0,00 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze 1 -20 stopni Celsjusza.
Olej z rzepaku to najpopularniejszy olej w polskiej kuchni. Jako że wykorzystujemy go na co dzień, warto szczególnie zwrócić uwagę na jakość.
Olej nie jest rafinowany. Poddano go wyłącznie procesowi dezodoryzacji. Posiada certyfikat BIO.
Olej pochodzi od polskiego producenta żywności ekologicznej - Poloniak. Marka ma swoje zakłady na obrzeżach Puszczy Kampinoskiej. Powstała z pasji do zdrowej żywności. Jej założycielka porzuciła życie w wielkim mieście, aby przenieść się na wieś i poświęcić tworzeniu ekologicznych produktów.
BIO olej rzepakowy to źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają prewencyjnie na układ krążenia, łagodzą stany zapalne, wpływają na kondycję skóry, stawów i mózgu. Zawiera również witaminy A, D, E i K, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Olej rzepakowy BIO to zdrowszy zamiennik oleju rzepakowego powszechnie dostępnego w sklepach spożywczych. Rzepak użyty do produkcji pochodzi z ekologicznych upraw, nieskażonych sztucznymi nawozami.
Rzepakowy olej to (jak każdy olej) produkt wysokokaloryczny, więc należy spożywać go w ograniczonej ilości, jako część zrównoważonej diety.
Olej z rzepaku ma wysoki punkt dymienia. Oznacza to, że doskonale znosi wysokie temperatury podczas codziennego gotowania. Po podgrzaniu nie wydziela szkodliwych substancji.
Bez obaw możesz wybierać olej rzepakowy BIO do smażenia. Zastąp nim (również popularny) olej słonecznikowy - jest zdrowy, ale powinno się go stosować wyłącznie na zimno.
Olej z rzepaku nadaje się również do spożywania na zimno, jako dodatek do sałatek, past, a nawet deserów.
Oleju rzepakowego BIO można używać również do celów kosmetycznych. Sprawdza się w pielęgnacji skóry i olejowaniu włosów.
Wbrew starym mitom dietetycznym, wyłączenie tłuszczu z diety wcale nie jest zdrowe. Tłuszcz to tak samo ważny makroskladnk, jak białko i węglowodany.
Tłuszcz umożliwia między innymi przyswajanie witamin, poprawną pracę układu hormonalnego, dba o kondycję skóry, a nawet o stan psychiczny.
Wybór oleju rzepakowego BIO - nierafinowanego, z ekologicznych upraw - doskonale wesprze kondycję Twojego organizmu.
Dla zdrowia, włącz do jadłospisu najlepsze tłuszcze. Olej rzepakowy BIO spożywany z umiarem nie powoduje przyrostu wagi. Wzbogać dietę olejem rzepakowym BIO i ciesz się energią, urodą oraz smakiem!