SKŁADNIKI
olej z nasion
sacha inchi (Plukenetia
volubilis)* (*certyfikowamy składnik ekologiczny)
OPIS
Olej Sacha Inchi
(znany również jako Inca Inchi) pozyskiwany jest z orzechów rośliny sacha inchi
(Plukenetia volubilis), która rośnie w lasach deszczowych w Andach
Peruwiańskich. Tłoczony z nich olej ma delikatny posmak fasoli. Charakteryzuje
się wyjątkową kompozycją wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych, wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3 (kwasu
alfa-linolenowego) (44 g/100 ml).
Zawarta
w oleju Witamina E na poziomie 35 mg/100 ml pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Dzięki swojemu przyjemnemu aromatowi (podobnemu do
fasoli), olej z nasion sacha inchi ma wszechstronne zastosowanie kulinarne:
poprawia smak sałatek oraz dań warzywnych, może być świetnym składnikiem
dressingów, dipów lub majonezu. Sugestia: Dodaj olej sacha inchi do dania z
grzybów aby podkreślić ich wyjątkowy smak.
ZALECANE SPOŻYCIE
Możesz
spożywać olej w czystej postaci (lub w połączeniu z miodem) – taka kuracja nie
powinna jednak przekraczać 12-16 tygodni i nie jest polecana kobietom w ciąży.
Nie należy podgrzewać.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
ml
Wartość energetyczna - 3441 kJ/837 kcal
Tłuszcz - 93 g
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,0 g
w tym kwasy tłuszczowe
jednonienasycone - 10 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 76
g
Węglowodany - 0,0 g
w tym cukry
- 0,0 g
Białko - 0,0 g
Sól - 0,0 g
Witamina E - 35 mg
(292% dziennej referencyjnej wartości spożycia)
kwasy Omega 6 - 32
g
kwasy Omega 3 (kwas alfa-linolenowy) - 44
g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, po otwarciu
przechowywać w lodówce.