Makaron kukurydziany - pełnowartościowy zamiennik
Dieta bezglutenowa wymusza pożegnanie się z klasycznym makaronem pszennym - jednym z ulubionych produktów spożywczych ludzi na całym świecie. Na szczęście, makaron kukurydziany pozwala niezmiennie cieszyć się smakiem doskonale znanych potraw!
Jeżeli nie możesz spożywać makaronu pszennego, na diecie bezglutenowej bez obaw sięgaj po makaron kukurydziany. Jego smak jest bardzo podobny do pszenicznego makaronu. Wygląd również - kolor i kształty makaronu z kukurydzy są takie same.
Kukurydziane makarony nie różnią się kalorycznością od pszennych. Tak jak one, dostarczają energetycznych węglowodanów, witamin i minerałów. Są lekkostrawne, przez co chętnie wybierają je także osoby na dietach niewykluczających glutenu.
To właśnie z makaronem kukurydzianym w pierwszej kolejności mają do czynienia osoby na diecie bezglutenowej. Cechuje go nie tylko świetny smak, ale też niska cena. Makaron bezglutenowy kukurydziany to najtańszy zamiennik klasycznych makaronów. Makarony z innych zbóż bezglutenowych, czy z warzyw strączkowych, są już nieco droższe, stąd wielu bezglutenowców na zawsze zostaje przy makaronie kukurydzianym
Na makaron kukurydziany wykorzystuje się mąkę kukurydzianą i wodę. Kukurydza jest zbożem naturalnie bezglutenowym, więc nie ma konieczności sztucznego oddzielania glutenu w procesie przetwarzania żywności.
Pozyskana z kukurydzy mąka znajduje zastosowanie we wszelkich zamiennikach mącznych produktów spożywczych dla bezglutenowców. Makaron kukurydziany to tylko jeden z nich. Taka sama mąka tworzy bezglutenowe ciasteczka, chleby i inne wypieki.
Makarony w sklepie Ekochatka pochodzą od ekologicznych producentów. Nie znajdziesz tutaj pestycydów, sztucznych aromatów i barwników. Tym właśnie różnią się od bezglutenowych makaronów kukurydzianych z hipermarketów - naturalnością, a więc i prozdrowotnością!
Makaron bezglutenowy kukurydziany - do czego pasuje?
Z makaronem kukurydzianym możesz zrobić niemal wszystko to, co ze zwykłym! Makaron kukurydziany to pełnowartościowy zamiennik do dań kuchni z całego świata. Miej na uwadze fakt, że makaron bezglutenowy kukurydziany ma dość miękką konsystencję, więc nie będzie tak dobrze współpracował w daniach wymagających intensywnego mieszania.
Przy gotowaniu makaronu kukurydzianego pilnuj garnka! Taki makaron gotuje się od 6 do 10 minut, a im wcześniej wyjmiesz go z garnka, tym twardszą strukturę zachowa. Jeśli lubisz makaron al dente, kontroluj stopień ugotowania nawet co minutę. Gdy tylko Cię usatysfakcjonuje, odcedź makaron, przelej wodą i… smacznego!
W dobieraniu makaronu do dania najbardziej liczy się jego kształt. Tym właśnie kieruj się podczas komponowania potraw. Zgodnie z włoską sztuką, im lżejszy sos, tym cieńszy makaron. Tak więc, makaron nitki idealnie pasuje do zup, a spaghetti do warzywnych sosów. Z kolei penne czy świderki - ,,żłobione” makarony - dobrze absorbują ciężkie sosy z mięsem.
Makaron bezglutenowy kukurydziany sprawdzi się zarówno w sosie bolońskim, jak i do domowej carbonary czy klasycznego makaronu ze szpinakiem mięsem drobiowym. Chcesz urozmaicić danie? Spróbuj makaronów z mieszanych mąk - na przykład kukurydzianej i ryżowej.
Lubisz słodkie dania makaronowe? Makaron kukurydziany doskonale komponuje się z takimi potrawami. Jego delikatny smak i miękka konsystencja szczególnie dobrze współpracują z twarogiem i owocami. Szybkie, zdrowe danie prosto z dzieciństwa gotowe - smakuje jak za dawnych lat, choć sam makaron jest nieco bardziej nowoczesny!
Sprawdź makarony w ofercie Ekochatki i ciesz się ulubionymi smakami w wersji bezglutenowej!