Jeśli jesteś miłośnikiem zwykłego makaronu pszennego, makaron semolinowy jest dobrym wstępem do smakowych przygód z alternatywnymi makaronami. Różnice smakowe między zwykłym makaronem, a makaronem semolinowym, nie są rewolucyjne - w przeciwieństwie do innych walorów semoliny!
Semolina to mąka z pszenicy durum - tak zwanej pszenicy twardej. Rzeczona odmiana pszenicy wywodzi się z rejonów gorących i suchych - z Afryki i Bliskiego Wschodu. Współcześnie, swoje uprawy mają między innymi Stany Zjednoczone, Włochy, Hiszpania i Francja. Przed II wojną światową pszenica durum rosła nawet w Polsce.
Z pszenicy durum powstaje nie tylko makaron. Semolina jest składnikiem kaszy kuskus i wielu innych produktów spożywczych - pieczywa, pizzy czy placków tortilla. Używa się jej równiez do wypieku chleba, w celu uzyskania chrupiącej skórki.
Pszenica durum jedną z najstarszych znanych człowiekowi. Mowa o niej nawet w Biblii. Nie można tego samego powiedzieć o najpopularniejszej współczesnej pszenicy - ona jest efektem wielu krzyżówek genetycznych.
W przeciwieństwie do standardowego makaronu pszenicznego, makaron z semoliny jest bardziej sycący. Wynika to z niższego indeksu glikemicznego. Na prostej podmianie makaronów skorzystają osoby kontrolujące poziom cukru oraz na diecie odchudzającej.
Mimo powszechnych mitów, makarony same w sobie nie są tuczące - są wręcz pomocne w redukcji wagi! W semolinowym makaronie znajdziesz białko i błonnik - dwa składniki odżywcze odpowieddzialne za poczucie sytości. Poza tym, semolinowa mąka zachowuje więcej witamin i minerałów. Dzięki temu zadbasz o prozdrowotność niskokalorycznej diety, w trakcie której mogłyby grozić Ci niedobory.
To nie koniec zalet, jakie ma semolina. Makaron tego typu nie nasiąka wodą równie chętnie, jak zwykły makaron pszenny. Możesz zostawić go w garnku nieco dłużej, a nie zamieni się w nieapetyczną papkę.
Struktura makaronu pozostaje sprężysta nawet po wielu godzinach w sosie. To doskonały wybór zwłaszcza dla osób gotujących na dwa dni, które nie mają w zwyczaju trzymać składników dań osobno. Zamiast zajmować miejsce w lodówce dwoma garnkami, zmieszaj makaron z semoliny z sosem - na drugi dzień wciąż będzie apetyczny.
Makaron z semoliny - gdzie kupić? Makarony z pszenicy durum dotarły do hipermarketów i sieciowych sklepów. Mimo tego, jeśli chcesz, aby dieta była jak najzdrowsza, kupowanie podstawowej żywności w tych miejscach nie jest najlepszym wyborem.
Pszenica durum to roślina z historią sięgającą tysięcy lat. Niestety jednak, współczesne metody upraw przewidują wykorzystywanie rozmaitych technologii, w celu zwiększenia wydajności upraw. To tym istotniejsze, że pszenica durum jest bardzo trudna do uprawy w naszym klimacie. Żeby uprawy przetrwały i były owocne, rolnicy muszą się namęczyć…
Poza tym, semolina znajduje zastosowanie w tak wielu produktach spożywczych, że dla producentów najbardziej opłacalne jest stawianie na ilość - nie jakość. Niestety, to typowa bolączka całego przemysłu!
Inaczej jest z makaronami semolinowymi BIO z ekologicznych sklepów. Pszenica durum wykorzystana do stworzenia mąki podchodzi z upraw ekologicznych - bez genetycznych modyfikacji i sztucznych nawozów.
Jako, że makaron jest jednym z najważniejszych składników diety w naszej kulturze kulinarnej, warto wybrać ten najlepszy - w pełni naturalny i zdrowy. Łatwą wymianą makaronu pszennego na semolinowy zadbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny. Więcej witamin, dłuższa sytość, sprężysta struktura nawet po wielu godzinach - skosztuj durum!