Soczewica - kolejna roślina, z której da się zrobić makaron. I całe szczęście! Wybór makaronu z soczewicy odmieni każde klasyczne danie. Stanie się nie tylko zdrowsze, ale także smaczniejsze, bardziej sycące i… ciekawsze wizualnie. Nie jest tajemnicą, że jemy również oczami. Doskonale trafiłeś - kolorowa oferta zadowoli nie tylko zmysł smaku.
Makaron z czerwonej soczewicy, z soczewicy zielonej i żółtej, cechuje intensywny kolor. Po ugotowaniu nieco traci na wyrazistości, ale wciąż danie wyróżnia się na tle potraw z makaronem pszennym. Jest więc doskonałą propozycją dla osób, które chcą niewielkim nakładem sił wprowadzić do menu nieco wyjątkowości.
Stwórz własny barwny miks, a zachwycisz szczególnie małych niejadków. Dla dzieci znajdą się specjalne propozycje - kolorowe muszelki, oraz soczewicowy makaron w sportowych kształtach. Zamieńcie wspólny posiłek w dobrą zabawę, a problem niedojedzonego obiadu zniknie raz na zawsze!
Makaron z soczewicy czerwonej cechuje bardzo wysoka zawartość białka. Osoby na diecie bezmięsnej sięgają po niego, aby łatwo wypełnić dzienne zapotrzebowanie na proteiny. To najlepszy wybór dla wege-sportowców, jak i mało aktywnego weganina, który dba o pełnowartościowość jadłospisu. Oczywiście, same makarony również są wegańskie - możesz to sprawdzić w opisie każdego produktu.
Właśnie dzięki wysokiej zawartości białka, ten makaron z soczewicy przyda się każdej osobie na diecie odchudzającej. Zadba o sytość posiłku, dzięki czemu przez wiele godzin nie będziesz miał ochoty na sięgnięcie po przekąskę. Tym razem, Twoja dieta się uda i to bez rezygnacji z ulubionych dań makaronowych.
Na makaronie z soczewicy opierają się również bezglutenowcy. Soczewica to warzywo naturalnie bezglutenowe. Dzięki temu, soczewicowy makaron zaliczamy do pełnowartościowych zamienników makaronów pszennych.
Po ugotowaniu, taki makaron ma specyficzny zapach. W smaku jest jednak łagodny, w sam raz do wytrawnych potraw. Doskonale komponuje się z wyrazistymi sosami i czerwonym mięsem, dopełni również lekką sałatkę.
Do dań z ciężkimi sosami wybierz makaron z soczewicy typu penne lub świderki. To właśnie one najlepiej pasują do tego typu potraw. Dzięki dużym rozmiarom, sos wygodnie na nich osiada - nie skapuje i nie zmusza do wyjadania końcówki dania łyżką.
Ciekawą odmianą od klasycznych makaronowych kształtów, będzie zaś makaron w formie dużych muszli - najlepszy do sałatek. W ofercie znajdziesz również makaron strozapetti - w Polsce widuje się go bardzo rzadko, więc może jeszcze nie miałeś okazji go skosztować!
Makaron z czerwonej soczewicy smakuje wielu osobom również w wersji na słodko. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przetestować ten makaron także w daniach z twarożkiem i owocami - to smak dzieciństwa w odświeżonej wersji. Spróbuj makaronów z oferty i na własnych kubkach smakowych przekonaj się, jakie możliwości stwarzają!
W ofercie sklepu znajdziesz nie tylko zwykły soczewicowy makaron. Soczewica doskonale współgra z groszkiem, kukurydzą czy kasztanami. Stawiając na bardziej urozmaicone makarony, nuda w kuchni nigdy Ci nie zagrozi.
Jak wiadomo, zróżnicowanie diety jest podstawą zdrowego żywienia. Teraz, możesz łatwo zróżnicować nawet fundamenty potrawy! Każdy z makaronów jest kopalnią witamin, minerałów, białka i węglowodanów złożonych. Różnią się niuansami, zachwycającymi smakoszy.
Makaron z soczewicy z dodatkiem innych bezglutenowych roślin to sposób, aby dieta w celiakii była równie intrygująca i pełnowartościowa, co standardowe diety. Takim makaronem zachwycisz także osoby, które na co dzień spożywają makaron pszenny.
W sklepie Ekochatka, makaron z czerwonej soczewicy dostaniesz w różnych kształtach - wybierz swój ulubiony, a o prozdrowotność nie musisz się martwić. Do produktów z oferty wykorzystano certyfikowane składniki ekologiczne. W swoim makaronie nie znajdziesz pestycydów, sztucznych barwników i nawozów.
Zapoznaj się z ofertą Ekochatki i skosztuj makaronu z soczewicy - zdrowego, sycącego, kolorowego!