SKŁADNIKI
mąka
żytnia*, woda źródlana (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
zagotować dużą ilość wody, by makaron pływał w niej
swobodnie. Posolić wodę wedle uznania, dodać odrobinę oleju roślinnego. Do
gotującej się wody dodać makaron, zamieszać i gotować do miękkości – 7 min.,
al. dente – 5-6 min. W trakcie gotowania nie mieszać makaronu. Odcedzić i
przelać zimną wodą.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1430 kJ / 338
kcal
Tłuszcz: 2,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3
g
Weglowodany: 74 g
w tym cukry: 1,4 g
Błonnik: 4,7 g
Białko: 6 g
Sól: <0,01 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu